spot_img

Tadao Ando: He Art Museum (HEM), u izgradnji u južnoj Kini

Tadao Ando Architect & Associates otkrili su dizajn za He Art Museum (HEM), prvi umjetnički muzej posvećen regionalnoj kulturi Lingnana na jugu Kine. Otvorenje muzeja predviđa se 21. marta 2020., uz izložbu koju je priredio Feng Boyi.

Smješten u Shundeu, provinciji Guangdong na jugu Kine, HEM, čiji je osnivač He Jianfeng, bit će dom privatne kolekcije bogate umjetničke zbirke porodice He, koja obuhvata preko 400 umjetničkih djela i komisija poznatih međunarodnih i kineskih umjetnika. Umjetnički muzej također će uključivati i teatralno oslikanu kantonsku operu i kanonsku kuhinju.

Želja arhitekte bila je stvoriti muzej koji može sintetizirati bogate raznolike kulture južne Kine. HEM je zamišljen kao energično sidrište za sve umjetničke i regionalne običaje, klimu, krajolik i civilizaciju u Lingnanu. HEM može postati kulturološko srce Lingnana, ne samo u Shundeu, već i u cijeloj Kini.

Crpeći inspiraciju iz lokalnog arhitektonskog i kulturnog konteksta, Tadao Ando je zamislio mjesto sklada. U stvari, arhitekta je utemeljio svoj konceptualni pristup na „drevnoj kineskoj kozmologiji, filozofiji, zapadnjačkoj upotrebi svjetla i Lingnanskog terena. U njegovom je sastavu istaknuto prirodno svjetlo koje struji iz centralnog “nebeskog bunara” u izložbene prostore. Kružnim oblikom, ovaj atrij u kojem se nalaze dva stepeništa s dvostrukom spiralom daje klimu tradicionalnim kineskim arhitektonskim načelima i stvara modernu interpretaciju koja može ojačati arhitektonsku baštinu kako sa istoka tako i sa zapada.

Replicirajući paviljone na vodi koji se nalaze u Lingnanovoj baštini, arhitekt je stvorio ribnjak koji obavija zgradu i predstavlja ulazni put. Svi su izložbeni prostori kružni, osim četvrtaste galerije u prizemlju koja uključuje biblioteku otvorenog plana i kafić. Projekat ima fleksibilni obrazovni prostor od 300 kvadrata. Konačno, HEM vodi i do brze željezničke stanice Guangzhou South, a nalazi se i u blizini četiri međunarodne zračne luke.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE