spot_img

Tamara i Aleksandar: Arhitekti koji imaju posebnu ljubav prema arhitekturi

Ljubav prema arhitekturi i crtanju se javila u školskim danima, kada se obično iskristališu određeni afiniteti prema budućem zanimanju. Ta ljubav raste i dan danas kroz profesionalno usavršavanje.

Tamara Subotić je rođena 1987 godine u Banjoj Luci. Završila je osnovane studije na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjoj Luci 2010 godine, a master studije na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2013 godine. Nakon stečenog iskustva u nekoliko građevinskih firmi, okreće se samostalnom djelovanju i sa Aleksandrom osniva studio za projektovanje „Dvougao arhitektura“ u Banjoj Luci. Tamara posjeduje licence za ovlaštenog projektanta i ovlaštenog izvođača.

Aleksandar Granolić je rođen 1988 godine u Banjoj Luci. Diplomirao je 2013 godine na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjoj Luci, odsjek arhitektura. Stručno znanje i iskustvo stiče u projektantskom birou „Ars studio“ i “ Integral inženjering“ u Banjoj Luci. 2018 godine sa Tamarom osniva projektantski studio „Dvougao arhitektura“.

U narednim redovima razgovaramo sa arhitektima Tamarom Subotić i Aleksandrom Granolićem, koji su vlasnici studija ”Dvougao arhitektura”. Gimnazijalci i kolege sa Arhitektonskog fakulteta u Banjoj Luci sličnih afiniteta u svijetu arhitekture. 

Za početak recite nam nešto više o sebi? 

Aleksandar Granolić i Tamara Subotić Kovačević su gimnazijalci i kolege sa Arhitektonskog fakulteta u Banjoj Luci sličnih afiniteta u svijetu arhitekture. Poslije završenog fakulteta i master studija u Beogradu, stručno usavršavanje smo nastavili u nekoliko banjalučkih biroa i stekli neophodno iskustvo da se počnemo samostalno baviti ovim poslom. Naše sličnosti, ali i razlike doprinose tome da budemo funkcionalan tim koji projekte uvijek sagledava iz dva ugla kako rezultati ne bi izostali.

Čime se bavi vaš biro, opišite nam studio i tim.

Naš projektantski biro se bavi arhitektonskim projektovanjem i uređenjem unutrašnjih prostora različite namjene. Tim čini dvoje arhitekata koji su ujedno i vlasnici biroa, Tamara i Aleksandar. Tako je nastao i sam naziv studija „Dvougao arhitektura“. 

Otkud ljubav prema arhitekturi?

Ljubav prema arhitekturi i crtanju se javila u školskim danima, kada se obično iskristališu određeni afiniteti prema budućem zanimanju. Ta ljubav raste i dan danas kroz profesionalno usavršavanje.

Šta je najvažnije da posjeduje jedan arhitekta?

Pored talenta i osjećaja za prostor koji su preduslov za uspješno bavljenje ovim poslom, jedan arhitekta bi trebalo da ima želju za stalnim usavršavanjem, ali i određene menadžerske sposobnosti koje itekako imaju važnu ulogu u realizaciji projekata.

Kako je krenula vaša priča u svijet arhitekture?

Pored toga što smo bili kolege na arhitektonskom fakultetu, pripravnički staž smo radili zajedno u jednom banjalučkom birou. Nakon završenog pripravničkog staža, prešli smo u različite firme, ali smo nastavili da sarađujemo na privatnim projektima. Tada smo se uvjerili da je naša saradnja vrlo uspješna i plodonosna, te smo se na korak o osnivanju zajedničke firme odlučili 2017. godine. Od tada postoji „Dvougao arhitektura“ i od tada kreće naša zajednička priča u svijetu arhitekture.

Koje ste sve projekte radili, a koji su trenutno u izradi?

Iza nas su projekti arhitekture unutrašnjih prostora stambene, poslovne, ugostiteljske i medicinske namjene, kao i projekti privatnih kuća. Trenutno je u izradi projekat stomatološke ordinacije, vikend kuće, nekoliko unutrašnjih prostora poslovnih i stambenih objekata, ali i nekoliko nadzora nad izvođenjem projekata različite namjene.

Koji su projekti u najavljenom periodu?

U narednom periodu ćemo se truditi da realizujemo dogovorene projekte enterijera stambene, medicinske i poslovne namjene i „full design“ vikend kuće nadomak Banja Luke.

Kakva je arhitektura u regiji, možete mi napraviti neku usporedbu?

Arhitektura u regiji dosta zavisi i od broja stranih investitora, ali i od klime i podneblja. Primorska arhitektura ima svoje specifičnosti nama lično vrlo primamljive. Sa druge strane u većim gradovima kao što su Beograd, Sarajevo i Zagreb se vidi prisutnost stranih investicija što odmah rezultira modernijom arhitekturom.

Ko sve čini vaš tim i koliko je važan timski rad?

Naš tim trenutno čine Tamara i Aleksandar, dvoje arhitekata koji svaki projekat rade timski sagledavajući ih iz dva ugla, muškog i ženskog, praktičnog i estetskog. Naše sličnosti, ali i različitosti u poslu daju dobre rezultate. Timski rad je za nas izuzetno važan što se može zaključiti i po samom nazivu firme. 

Za kraj, imate li neku poruku za naše čitaoce?

Samostalno bavljenje arhitekturom je najbolji način da ostavite svoj pečat u svijetu arhitekture. Pored toga pruža vam slobodu u bavljenju ovim poslom koja je za nas neprocjenjiva.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE