spot_img

Tamara Suhih Patković: Arhitektura kao spoj kreativnog i tehničkog izražavanje slobode

Realizacija dizajna je primarni cilj u odnosu na sam dizajn

Tamara Suhih Patković je rođena u Podgorici, 25.12.1984. Srednju školu je završila u američkoj internacionalnoj školi „ Verdala International School“ , na Malti. Osnovne i magistarske studije arhitekture zavrsila je na italijanskom fakultetu „ Prima Facolta‘ di Architettura Ludovico Quaroni – La Sapienza“, opsti petogodisnji projektantski smjer Evropske Unije  „ Laurea Quinquennale in Architettura Unione Europea“ . Nakon završenih studija arhitekture i značajnog radnog iskustva u Italiji i Crnoj Gori , osnovala je projektantski biro SUHIH DESIGN 2015. godine u Crnoj Gori, u Tivtu. 2019 je otvorila dodatnu kancelariju u Podgorici. Nakon 7 godina rada na najznačajnijim većim i manjim projektima u Crnoj Gori i  regionu, od kojih izdvaja pomenula projekat zbog kojega se vratila iz inostranstva, Porto Montenegro luksuzni rezidencijalni rizort i marina, a potom Lustica Bay rizort, Portonovi rizort, Four Season Brizrenica Bay na Hvaru, Ora Fourteen rezidencijalni kompleks u Krasicima, i rezidencijalni kompleksi u Tivtu koji su trenutno u izgradnji  `Lotus´ i ´Lastva Park´, otvara se prostor za razvoj kompanije u smjeru projektovanja enterijera i kompletnog opremanja dizajniranog unutrašnjeg prostora. Nastaje „LAS – Design & Lifestyle Concept by SUHIH DESIGN“, showroon koje će se otvoriti u  u Podgorici 01.07. Ovo neće biti klasični prodajni salon namještaja, rasvjete i dekoracija, već jedinstveni koncept u kojem klijenti mogu dobiti kompletnu uslugu na jednom mjestu (uslugu projektovanja enterijera, prijedlog i kupovinu namještaja / rasvjete / dekoracija, projekt menadzment, izvođenje i nadzor).

 Dizajn enterijera je umjetnost i znanje stvaranja prostora koji je estetski ugodan, funkcionalan i odražava osobnost i stil vlasnika. Kroz kreativno planiranje, organizaciju prostora, odabir boja, materijala i namještaja, dizajn enterijera ima moć da transformira običan prostor u inspirativno i ugodno okruženje.

 Kako ste donjeli odluku o bavljenju arhitekturom

Pred kraj srednje škole, kada se postavilo pitanje o budućnosti i mojoj budućoj profesiji, imala sam veliku dilemu izmedju moje 2 ljubavi: matematike i slikarstva, kojima sam se bavila tokom školskih dana i osvajala mnogobrojne nagrade. Na savjet mame, koja mi je predložila arhitekturu arhitekturu kao spoj kreativne i tehničke oblasti, u kojoj ću uvjek imati dovoljno slobode da se izrazim,  istovremeno slobodu da radim bilo gdje u svijetu i sa bilo koje lokacije, odlučila sam se da će to biti moj životni poziv. Odlučila sam se za studije arhitekture u Rimu, u gradu koji smatram kolijevkom arhitekture i istorije arhitekture, bez obzira što u to vrijeme nijesam govorila italijanski, već engleski i francuski jezik. Vjerovala sam da sam boravak u Rimu, šetnje Rimskim ulicama i trgovima, svakodnevno posjećivanje najznačajnijih svjetskih arhitektonskih zdanja, i izučavanje korjena arhitekture na konkretnim primjerima današnjice, će mi pružiti dodatnu i jedinstvenu školu; pa i da ću jezik usput savladati. Tako je i bilo. Kao magistar projektant arhitekture, prirodnim slijedom dogadjaja, u početku sam se većinom bavila arhitektonskim projektovanjem u Italiji, a potom i u Crnoj Gori. Kroz lično radno iskustvo i saradnju, kako sa inostranim tako sa lokalnim investitorima, primijetila sam da se dovoljno pažnje ne poklanja razradi projekta enterijera i specifikaciji konkretnog namještaja koji se u tom projektu vizuelno pojavljuje. U nekom momentu, na zahtjev tržišta i mnogobrojih inostranih klijenata na primorju, odlučila sam fokusirati razvoj firme u smjeru projektovanja, izvodjenja, i opremanja enterijera. U poslednje 3 godine, u cilju ponude što kvalitetnije usluge projektovanja i opremanja enterijera,  proširili smo naš tim,  i pored prvobitne kancelarije u Tivtu, otvorili smo i kancelariju u Podgorici. Usluga koju nudimo našim klijentima nije samo dizajn unutrašnjeg prostora, već kompletno izvodjenje svih radova, i specifikacija i nabavka namještaja vizuelno predstavljenog u sklopu projekta enterijera.  Nije dovoljno samo napraviti dobru i realističnu 3d vizualizaciju, već je neophodno ponuditi klijentu kompletan paket namještaja sa pratećim cijenama, i sve u okvirima prvobitno dogovorenog  budžeta. 

Otkud dolazi inspiracija i ideje

Moja najveća inspiracija je priroda. Taj magični trenutak se dešava kad se izdvojite iz mase, iz gužve, od glasova i zvukova, od ljudi i njihovih energija. Stapanje sa prirodom dovodi do duhovnog čišćenja od prezasićenosti od životnih svakodnevica, i pravi prostor za talas novih kreativnih ideja. Posebno mi prija more, energija vode, snaga talasa, igra boja i pokreta, more je moja glavna pokretačka snaga i vječna inspiracija. Prvu kancelariju sam otvorila u Tivtu, u gradu u kome sam živjela dok sam radila za Porto Montenegro, u gradu gdje sam prošnala svoj mir i izvor inspiracije. Kreativne ideje sakupljam i na mnogobrojnim putovanjima, za koje nadjem vremena bar desetak puta godišnje, ali i u podršci i mirnom porodičnom životu , u malom raju u kojem uživam sa suprugom.

Šta je Vaš fokus kod uređenja enterijera, izbor stila.

 Kod uređenja enterijera, uvjek se fokusiram na više faktora, od kojih su glavni:

  • Nezaobilazna estetika u skladu sa najvišim vječnim kanonima arhitekture i dizajna
  • Funkcionalnost, bez koje dizajn nema svrhu.
  • Klijent, njegov karakter, osobmosti, lifestyle i lične želje.
  • Neograničeno trajanje dizajniranog prostora, bez isključivog oslanjanja na aktuelne trendove.
  • Budzet klijenta koji se mora dogovoriti u samom startu, i ispoštovati do samog kraja i realizacije projekta.

Cilj nije dobar dizajn, cilj je realizacija tog dizajna u funkciji predstavljene estetike, funkcionalnosti, i udobnosti za krajnjeg korisnika prostora.

Najbolji rezultat naše misije je činjenica da su svi naši projekti realizovani, ali baš svi.  I svi su realizovani u potpunom skladu sa zajedničkom vizijom, klijentovom i našom, i u skladu sa planiranim budzetom. Još interesantnija je činjenica da su svi projekti razlčiti, kao što su svi klijenti različiti , unikatni.  Svako ima neku svoju viziju, priču, različite zahtjeve, želje i potrebe, a posao arhitekte ili dizajnera enterijera je da sve to spoji u jednu besprekornu cjelinu, i uklopi u dogovoreni budzet.

Smatram da je „dobar dizajn“ spoj estetike, funkcionalnosti i komfora , bez kompromisa! I sve u planiranom budžetu. 

Moj preferirajuci stil je vječni stil – miks svih stilova neophodnih za ispunjenje / realizaciju / ostvarenje svih osnovnih ,gore navedenih,  principa projektovanja i izvodjenja enterijera, i uvjek na obostrano zadovoljstvo klijenta i arhitekte. „Trendovi blijede, stil je vječan.“

Planovi za dalji rad

Moj novi veliki razvojni projekat „LAS – Design & Lifestyle Concept by SUHIH DESIGN“, je u fazi realizacije, i u tom projektu imam poslovnog partnera, arhitektu Nikolu Kovačevića, koji nosi veliki dio tereta realizacije ovog našeg zajedničkog poduhvata. Nikola ima ogromno iskustvo na terenu, i sa njegovim tehničkim kvalifikacijama, znanjem, i energijom, uspijevamo da uporedo razvijamo sva 3 segmenta našeg poslovanja: projektovanje, izvodjenje radova, i prodaja namještaja u cilju opremanja kako naših projekata tako i projekata naših kolega sa kojima divno saradjujemo. Plan za dalje je da razradimo prodajni salon, i da pružimo klijentimo mjesto na kojem mogu, osim dosadasnjih usluga, pronaći  dizajnerski namještaj, rasvjetu i dekoracije, optimalnog odnosa kvaliteta i cijene. Moje dugogodišnje iskustvo u Italiji, mnogobrojna putovanja po svijetu i posjete sajmovima, rezultirali su pažljivom selekcijom brendova koje ćemo zastupati i izlagati u našem dizajn prostoru. Pored renomiranih italijanskih brendova za koje su klijenti već čuli, fokusirali samo se da pronadjemo manje zvučna imena fantasticnog dizajna, kvaliteta i cjenovnog ranga, koji zaslužuju mnogo veću pažnju na našem tržištu. Pored brendiranog namještaja, naši klijenti će moći da kupe i namještaj visokog kvaliteta, koji mi dizajniramo, a izradjuje se u lokalnim radionicama u regionu. Ovaj dio posla je još uvjek u fazi sporijeg razvoja, ali ćemo se ubrzo više fokusirati na njega. Nakon toga, nadam se otvaranju novih prodajnih mjesta na primorju, i van Crne Gore što je u nekom daljem planu za buducnost.

Savjet za čitatelje

Čitatelje savjetujem, ako su u finansijskoj mogućnosti, da za projektovanje i realizaciju enterijera uvjek angažuju stručno lice – arhitektu, jer na kraju dana na taj način štede i svoje vrijeme i svoj novac, a dobijaju mnogo bolji rezultat nego što bi oni sami uspjeli da postignu. Barem na polju funkcionalne organizacije prostora, i maksimalne iskorištenosti prostornih kapaciteta. Sto se tiče budzeta, smatram da se prvo treba odlučiti na kvalitetnu kuhinju koja će trajati godinama, i na glavne elemente enterijera koji iziskuju udobnost bez kompromisa: veliku udobnu garnituru, fotelju, stolice, i krevet. Sve ostalo može istrpjeti neku vrstu kompromisa, i može se vremenom eventualno zamijeniti. Sto se tiče estetike, pratite društvene mreže renomiranih arhitekata i dizajn biroa, i sigurno ćete naći puno uzornih primjera da usmjerite svog arhitektu na pravac u kojem želite da vaš prostor bude dizajniran.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE