Naslovnica Home Tamo gdje je kralj udisao najčistiji vazduh - Za obnovu rezidencije u...

Tamo gdje je kralj udisao najčistiji vazduh – Za obnovu rezidencije u Han Pijesku potrebno 1,5 miliona eura, Opština traži finansijera

rezidencija_kralja_aleksandra_karadjordjevica_han_pijesak_040417U Han Pijesku, mjestu koje je poslije Nice drugo u Evropi po koncentraciji ozona, dvadesetih godina 20. vijeka odlučeno je da se izgradi rezidencija za tada bolesnog kralja Aleksandra Karađorđevića. Zbog specifične klime, crnogorične šume i čistog vazduha bila je to odlična lokacija za liječenje monarha. Prije kraljevske porodice Karađorđević ljepotu ovog lokaliteta prepoznao je i car Franjo Josif.

Nakon Drugog svijetskog rata vlasništvo nad objektom dobila je Jugoslovenska narodna armija. Odlukom Vlade RS iz 2004. godine, objekat je dat na upravljanje Opštini Han Pijesak. Danas je to jedini rezidencijalni objekat kraljevske porodice u BiH, ali ovaj ljetnikovac zadesila je ne tako slavna sudbina. Sada je u ruševnom stanju, a Opština Han Pijesak se bori da iznađe novac kako bi spasila taj objekat.

Kako su za eKapiju rekli iz odsjeka za urbanizam Opštine Han Pijesak, urađen je projekat vanjskog uređenja, Glavni izvedbeni projekat, Studija ekonomske opravdanosti i Biznis plan. Situacija na terenu je loša, nekoliko aplikacija za evropske projekte je propalo, kao i učešće u Ljubljanskom procesu. Kažu da za ovaj projekat nije bilo sluha ni u ranijim sastavima Ministarstva inostranih poslova BiH.

– Prepreka za radove nema, jer je objekat uknjižen i riješeni su svi imovinsko-pravni odnosi – kažu iz opštinske uprave.

Za sve radove potrebno je oko 1,5 mil EUR. Ukupna korisna površina objekta je 780 m2.

– Objekat je u jako lošem stanju. U požaru koji se desio prošle godine u oktobru izgorio je veći dio, tj. osnovni dio zgrade. Ostali dijelovi koji nisu oštećeni u požaru u lošem su stanju. Osim toga, i okolno parkovsko okruženje je neuređeno – navode iz Opštine.

Kako bi se ljetnikovac detaljno restaurisao i sačuvao od daljeg propadanja, nužna je i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika i kulturnog nasljeđa.

Iz Opštine Han Pijesak ističu da i ovaj objekat ima šansu da ponovo bude reprezentativan, baš kao što su i neki drugi objekti i lokacije dobili novac za obnovu, poput mosta na Žepi, vijećnice u Novom Gradu, banjalučkog Kastela…

Izvor: eKapija

Novosti

Pregradni zidovi

0
Pregradni zidovi su vertikalni razdjelnici koji se koriste za razdvajanje unutrašnjih prostora zgrade u prostorije i područja za cirkulaciju poput hodnika. Ovisno o korištenom...

Panel fasade: StoVentec Glas

Koje se skele koriste u građevini

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime