spot_img

Tijana Vitomir: Počeci su bili izazovni, posao je jako dinamičan, a zna da bude i statičan

Četiri kolegice po zanimanju arhitektice Nevena Pivić, Vanja Otašević, Zorana Vasić i Tijana Vitomir uspješno rade impresivne projekte.

Osnivanje arhitektonskog studija obično zahtjeva puno truda, posvećenosti i stručnosti. Arhitektice koje preduzimaju ovaj korak često su lideri u svojoj industriji i donose jedinstvenu perspektivu i kreativnost u svijetu arhitekture. U nastavku je intervju sa Tijanom Vitomir.

Intervju: Tijana Vitomir

Recite nam nešto o sebi?

Studio Fluid je osnovan 2015. od strane četiri koleginice, po zanimanju arhitekte: Nevene Pivic, Vanje Otasevic, Zorane Vasic i Tijane Vitomir, i produzetak je zajednicke saradnje u okviru Fluid Arhitekture ciji predvodnik je bio pokojni arhitekta Djordje Gec (1965-2014). Studio se bavi arhitekturom kroz oblikovanje objekata, pretežno rezidencijalnih, kao i enterijerom.

Kako ste odlučili raditi ovaj posao i otkud ljubav prema istom?

 Odluka je doneta davno, u trenutku kada smo upisivale fakultete. Svaka od nas cetiri ima razlicitu pricu iza sebe kako je dosla do pozicije od koje smo nastavile zajendo. Poceci su bili izazovni, posao je jako dinamican, a ume da bude i statican. Od crtanja do susreta sa procesom izvodjenja na gradilistu. Verovatno je taj sveobuhvatan posao nesto sto nas je privuklo. Cinjenica da to sto si zamislio i stavio na papir ce jednog dana verovatno biti opipljivo i stvarno. Tu je i usputni adrenalin kod resavanja raznih izazova u procesu izvodjenja. Ne postoje dva ista zadatka za resavanje, sto otklanja dosadu iz naseg posla, a samim tim i ljubav prema poslu raste.

Slike Vaših projekata su impresivne, koji su koraci bitni za finalni izgled koji će zadovoljiti i Vas i klijenta?

Drago nam je da Vam se dopadaju nasi projekti. Zapravo je to najbitniji deo za klijenta. Da je pre angažiranja osobe ili studia uradio sveobuhvatnu analizu od toga sta želi da postigne projektom do nekih intuitivnih osećaja ko bi na njegov zadatak najbolje odgovorio. To je ujedno i nešto sto uvek naglasimo kada neko dođe kod nas. Važno je da se klijentu dopada to sto radimo tj. da ima poverenja u nas, kao i način na koji radimo. Sve ostalo možemo da resimo u hodu i kroz projekat. Mi smo naravno najsrecniji onda kada je klijent zadovoljan jer mi imamo sistem i estetiku u kojima mi funkcionišemo i ako smo sve lepo definisali sa klijentom i on je zadovoljan finalnim proizvodom, onda je zadovoljstvo obostrano.

Imate li neki stil koji Vam je draže za raditi?

Stilovi i jasne granice u stilovima, ili su već odavno iščezle ili polako gube ostrinu. Ne bih mogla da nas svrstam ni u jedan stil kao ni većinu današnjih studija, ali definitivno postoji polje delovanja koje je nama poznato i u okviru koga mi funkcionišemo. Pre bih rekla da postoje stilovi u kojima se ne snalazimo nego sto bih mogla da definišem koji su to stilovi koje volimo.

 Koji su izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Izazova je mnogo. Da li smo razumeli potrebe klijenta, da li možemo da unapredimo još neki segment u projektu, kako najlakše i sa najmanje ulaganja da realizujemo zamisao.. Ceo proces koji prolazimo, od imaginacije do realizacije, sve vreme se preispitujemo. Projekat je živ organizam sve do poslednje odluke koju je potrebno doneti i realizovati.

Planovi za dalji razvoj poslovanja.

Studio je, takođe, jedan živ organizam i nas zajednički projekat koji traje, za koji se nadamo da neće nikada da se završi. Planove pravimo kako vreme prolazi i kako se otvaraju nove mogućnosti. Nadamo da ćemo nastaviti sa rastom, a da ne promenimo nivo kvaliteta i detalja koje nudimo. To je danas jako teško održati, pa hajde da kažemo da su nam to osnovni ciljevi, da nastavimo da imamo zadovoljne klijente sto direktno utiče i na zadovoljstvo u poslu i atmosferu u studiju.

Poruka čitateljima.

 Pre nego sto angazujete arhitektu ili arhitektonski studio, posetite prvo par studija koji su vam se dopali dok ste pretraživali na internetu, razgovarajte sa njima, zatražite ponude i na osnovu izvedenih projekata, subjektivnog osećaja i cene donesite odluku ko će da vam kreira životni prostor. Važno je da prostor na kraju bude po vašoj meri, a to možete da dobijete samo od arhitekte koji vas razume i kojem verujete!

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE