spot_img

Tri nova objekta umjesto zgrada Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta u Sarajevu

Na prostoru Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta u Sarajevu uskoro bi trebalo da se grade tri nova naučno-nastavna objekta. Riječ je o novim zgradama za tri fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
1
Još uvijek nije poznata informacija koji bi to fakulteti mogli imati sjedište u naselju Koševo, gdje se i nalaze ova dva fakulteta.

Naime, Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na sjednici održanoj 31. maja 2016. godine utvrdilo Nacrt urbanističkog projekta “Tehnički fakulteti-Koševo” i dokumente uputilo na javni uvid i javnu raspravu.

Nacrtom urbanističkog projekta “Tehnički fakulteti-Koševo” obuhvaćen je prostor površine 6,5 hektara na Koševu gdje su locirani Arhitektonski i Građevinski fakultet i četiri naučna Instituta. Pomenuti prostor do sada nije bio pokriven planskom dokumentacijom, a na osnovu koncepta urbanističko-arhitektonskog rješenja koje su predložili Arhitektonski i Građevinski fakultet, na tom prostoru predviđa se uvođenje novih sadržaja u cilju kvalitetnijeg funkcioniranja zone i njenog definiranja u prepoznatljiv kampus tehničkih fakulteta.

Tako je planirana izgradnja tri objekta unutar kompleksa fakulteta, a čija bi namjena bila naučno-nastavnog karaktera. Nosilac izrade Urbanističkog projekta “Tehnički fakulteti-Koševo” je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

 

klix.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE