spot_img

Turci namjeravaju da otvore fabriku autobusa u FBiH – Vozila bi se izrađivala po licenci kompanije “British Motor Corporation”

Federacija BiH uskoro bi mogla dobiti prvu modernu kompaniju za proizvodnju elitnih, ali i mini gradskih autobusa koje bi izrađivala po licenci “British Motor Corporation” (BMC) sa sjedištem u Izmiru u Turskoj.

autobusi_170715O toj mogućnosti razgovaralo se na sastanku predstavnika Vlade Federacije s vlasnicima velikih turskih firmi. Ovu informaciju potvrdio je jučer Nermin Džindić, ministar energije u FBiH, koji je i predvodio delegaciju Federalne vlade u Turskoj, prenosi”Manager”.

“British Motor Corporation” je britansko-američka kompanija čiju je licencu otkupila vlada Turske. Proizvodi moderne autobuse, kao i kamione, te vojna oklopna vozila. Pokazali su veliko interesiranje za otvaranje firme u Bosni i Hercegovini. Riječ je o najvećem proizvođaču komercijalnih vozila u Turskoj.

Džindić je za “Avaz” rekao da će predstavnici ove kompanije u narednih nekoliko dana posjetiti Sarajevo kako bi s predstavnicima Vlade FBiH pregledali lokacije, ali i dogovorili uvjete investiranja, te vlasničku strukturu.

– BMC bi otvorio firmu u Federaciji, ali bismo mi proizvodili autobuse po njihovoj licenci. Opcija je da se proizvodnjom obuhvati regija. Riječ je o velikoj korporaciji koja bi proizvodila autobuse s kapacitetom do 97 mjesta – kaže Džindić.

Prema njegovim riječima, ovaj posao značio bi novu investiciju, te doveo do zapošljavanja građana Federacije BiH.

– Ideju i interes sada treba pretočiti u dogovor. Njihova delegacija će vrlo brzo posjetiti Sarajevo kako bi vidjela najbolju lokaciju, ali i dogovorila sve detalje – kaže Džindić.

 

eKapija

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE