spot_img

Turska ce finansirati izgradnju brze ceste Sarajevo – Beograd?

brza-cestaMinistar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko primio je danas u posjetu delegaciju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije na čelu sa ministrom Rasimom Ljajićem.

Delegacije dva ministarstva konstatirale su da je dosadašnja saradnja na zadovoljavajućem nivou i da ima dosta projekata na kojima se ta saradnja može unaprijediti.

Ministar Ljajić prenio je ministru Juski poruku ministra ekonomije Republike Turske Nihata Zeybekcia da je Turska spremna finansirati veliki infrastrukturni projekat kojim bi se brzom cestom kvalitetnije povezali Beograd i Sarajevo.

Načelno je izražena puna zainteresovanost obje zemlje za ovakav projekat, a posebno što je, kad je bh. strana u pitanju, planirana ruta već ucrtana u Strategiju transporta BiH.

Također, dogovoreno je da se u prvoj polovini decembra na ovu temu organizuje sastanak na kojem bi osim ministara Juske i Ljajića bili prisutni i ministrica građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture u Vladi Srbije Zorana Mihajlović i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dvije delegacije razmijenile su i iskustva u provedbi procesa digitalizacije, s obzirom da je Srbija taj proces već završila, a BiH bi, nakon što je okončana prva faza, uskoro trebala da pokrene drugu fazu procesa digitalizacije.

sa-c.net

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE