spot_img

Turska kompanija traži u BiH lokaciju za fabriku vrijednu 100 mil EUR – Najpovoljnija opcija za drvoprerađivački pogon zasad Bihać

Kompanija Yildiz Entegre iz Turske nedavno je pokazala interes za ulaganje u sektor drvoprerade u BiH. Naime, turski investitor traži pogodnu lokaciju za izgradnju pogona na površini od 20 hektara u kome bi se proizvodila iverica.

Tako je predstavnik turske kompanije Azem Gungor u martu razgovarao sa predstavnicima izvršne kantonalne i gradske vlasti u Bihaću u kome investitor vidi potencijal za gradnju jednog takvog pogona.

– Zainteresovani smo za otvaranje drvoprerađivačke fabrike u kojoj bi na dan proizvodili 1.200 kubika iverice. Planiramo zaposliti direktno 400 radnika i uložiti 100 mil EUR. Priča se da Bosna nema dovoljno sirovine, ali mi smo izbarali Bihać da bi mogli iz Hrvatske uvoziti drvo i u Bihaću vršiti proizvodnju – rekao je Gungor.

Azem Gungor je u martu sa predstavnicima Kantona i Gradske uprave obišao nekoliko lokacija u Bihaću koje bi mogle odgovarati traženim kriterijumima, saopšteno je iz Vlade Unsko-sanskog kantona. Premijer USK Husein Rošić kaže da je ta firma prvobitno istraživala lokacije u drugim opštinama USK, u sklopu čega je obišla i pogone Drvne industrije Sanica u Ključu.

– Kako gabariti Sanice u Ključu nisu odgovarali, a u Sanskom Mostu nisu našli lokaciju koja zadovoljava njihove potrebe, menadžment kompanije je odlučio da to bude grad Bihać. Mi smo zadužili osobe ispred Gradske uprave i Vlade da provedu potencijalnog investitora i pronađu lokaciju – kazao je Rošić.

Rošić je dodao je investitor ne zahtijeva gotove građevinske objekte, već je spreman izgaditi kompletnu infrastrukturu.

– Njima je potrebno 20 hektara zemljišta. Smatramo da je najpogodnija lokacija Šipad Bine koja je u stečajnom postupku i da je to idealna prilika. Ako ne, radićemo i dalje na tome, u gradu Bihaću ima dosta zemljišta, imamo i poduzetničku zonu u Ripču.

Prema riječima premijera USK, ono što vlasti u Bihaću treba da obezbijede je da lokacija buduće fabrika bude u blizini željeznice, te priključak električne energije.

Vlada USK nedavno je kontraktirala agenta tuske kompanije Yildiz Entegre kako bi provjerila u kojoj fazi je potencijalna investicija. Prema posljednjoj informaciji, u toku je analiza kapaciteta drvne industrije u regiji, nakon čega će biti riječi o konkretnim planovima.

Izvor: eKapija

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE