Naslovnica Home U ArceloMittalu Zenica zbog kvara na plinovodu milionska šteta

U ArceloMittalu Zenica zbog kvara na plinovodu milionska šteta

U kompaniji ArcelorMittal Zenica, prema prvim procjenama, financijska šteta izazvana prekidom opskrbe kompanije zemnim plinom iznosi preko 1 milion KM.

mital

Dana 9.jula 2016.godine u 17 sati, u kompaniji ArcelorMittal Zenica je iznenadno prekinut dotok zemnog plina, vitalnog energenta za rad pogona kompanije, kao posljedica oštećenja dijela plinovoda BH Gasa na trasi Sarajevo – Zenica, u naselju Klopče kod Zenice. To je prvi prekid u opskrbi kompanije zemnim plinom od 2009.godine, tada izazvan nesuglasicama između Rusije i Ukrajine.

U kompaniji ArcelorMittal Zenica bilo je neophodno odmah aktivirati plan reagiranja u kriznim situacijama. To je značilo da kotao u pogonu Energetike, koji koristi zemni plin za stabilizaciju, mora biti prebačen u režim rada za hitne slučajeve i koristiti plinove proizvedene na visokoj peći i koksari, kao i ugalj. Takav potencijalno nestabilan rada kotla je vrlo kritičan za kompaniju jer je para koju proizvodi potrebna kako za opremu tako i za sigurnost uposlenika u procesu proizvodnje.

Cjelokupna proizvodnja u čeličani i valjaonicama je bila odmah zaustavljena, ali visoka peć je morala nastaviti raditi samo kako bi proizvodila plin potreban za kotlove. Sva količina tečnog gvožđa koja je tako prozvedena na visokoj peći moralo je biti otpisana jer se nije mogla koristiti za proizvodnju čelika. U valjaonicama je, pak, nakon što se opskrba plinom nastavi, potrebno 48 do 72 sati prethodnog zagrijavati peći prije nego se proizvodnja ponovo pokrene.

Stoga su prve procjene financijske štete za kompaniju, uzrokovane ovim incidentom, pokazale vrijednost od preko jedan milion KM, ali se trenutno radi na detaljnim analizama dodatnih gubitaka.

Biju Nair, generalni direktor kompanije ArcelorMital Zenica, je izjavio: “Infrastruktura kao što je elektrodistributivna mreža i plinovodi su od životne važnosti za privredu zemlje, stoga moramo zahtijevati više opreza i što profesionalniji pristup rješavanju ovakvih problema koji uzrokuju sigurnosne i materijalne štete kako zemlji tako i investitorima. Visoko cijenimo napore kompanije BH Gas da nastalu štetu sanira na siguran i pouzdan način. Ovo je velika lekcija svim građevinskim firmama da se moraju obavezno konsultirati sa kompanijama za isporuku električne energije i plina prije velikih građevinskh radova. Nadam se da će nadležni organi poduzeti sve što je potrebno kako bi se ovakvi incidenti ubuduće izbjegli.”

 

akta.ba

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime