spot_img

U malom arhitektonsko-dizajnerskom studiju u Zadru nastala je prva dizajnerska česma za pitku vodu u Hrvatskoj

Koliko često ste bili u situaciji da “umirete od žeđi”, kafić ne radi ili nije u blizini, a vi pojma nemate gdje biste u tom trenutku mogli utažiti žeđ?

U malom arhitektonsko-dizajnerskom studiju u Zadru, u vlasništvu kreativnog para Nere Nejašmić Kozina i Petra Kozine, u moru kataloške urbane opreme, nastala je prva dizajnerska česma za pitku vodu u Hrvatskoj.

Česma je dobila nagradu za najbolji dizajn na natječaju projekta Ars Publicae za novu zagrebačku česmu kojim se željelo ukazati na potrebu veće dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru grada.

„Vodek“, kako su ga prozvali od milja (prema zagrebačkom starom “Franceku”), je suvremeno dizajnirani kompaktni model česme, koji zadovoljava sve potrebe za konzumiranjem javne pitke vode, a dizajniran je tako da je voda dostupna svima.
Iako to zvuči banalno i jednostavno, projekt je predstavljao pravi dizajnerski/strojarski izazov u kojem je oblikovanje oplošja bio samo jedan segment cijelog sustava! Dizajn je proizašao iz logike prelijevanja vode. Voda prolazi kroz jedan vod i konzumira se na tri različita načina. Česma je prilagođena za ljude svih generacija, za direktnu konzumaciju ustima na najvišem nivou, točenje vode u bocu u srednjem i za životinje u najnižem nivou. Voda se ne „baca“ već višak vode odlazi u dio za životinje i stalno se nadopunjuje. Srednji nivo je majstorima na gradilištu u Zadru poslužio i za pranje ruku! Svaka česma ima logotip dizajniran posebno za grad ili lokaciju u kojoj se nalazi, a može biti u inox obradi ili plastificirana u boju po izboru.

Prototip je proizveden u Zadru gdje su Nera i Petar pomno “brusili” detalje, a unaprijeđuju ih još i dalje. Skrivanjem spojnih elemenata i odabirom vrste, debljine i čvrstoće visokokvalitetnog materijala posebno su vodili računa o vandalizmu.

Prve kapi potekle su prošle godine na zadarskoj rivi, a do sada je Vodek, osim Zadranima, doveo vodu do građana Kastva, Novske i Biograda.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE