spot_img

U Mostaru uskoro izgradnja grada u gradu

mostar14Regulacioni plan Sjeverni logor u Mostaru predviđa gradnju kompleksa stambenog, poslovnog, sportsko-rekreativnog i obrazovnog sadržaja. Prvi realizirani projekt obuhvaćen ovim projektom bila je izgradnja Osnovne škole Zalik, kao i parka koji se nalazi u njenoj neposrednoj blizini što svakako pokazuje da se na ovom projektu radi ozbiljno i uvelike.

Kružni tok

Uz planove u Sjevernom logoru, tu je i izgradnja mosta kojim će biti povezan zapadni dio grada s područjem Sutine (Sjevernog logora), urbanističko zaokruživanje Centra 2, prometno povezivanje Ulice kralja Tomislava s Bulevarom itd., čime bi prigradska naselja bila bolje povezana sa samim gradom.

“Ovih dana se radi saobraćajnica na prostoru mosta Sutina, do ove saobraćajnice koja vodi prema izlazu iz grada. I već na tom dijelu je planirano da se gradi kružni tok, koji će regulirati kompletan saobraćaj koji dolaze iz Sarajeva, a koji treba da skrenu na drugu stranu preko mosta, ili da produže prema Carini, i od Carine prema gradu”, kazao je za ovdašnje medije Salem Bubalo, ravnatelj zavoda za prostorno uređenje grada Mostara.

Za dio od kružnog toka kod semaforizacije saobraćaja na ulasku u Zalik predviđen je drugi kružni tok, koji bi trebao maksimalno regulirati saobraćaj, te otvoriti ulaz u Sjeverni logor i naselje Zalik.

“Tik do kružnog toka je planirana izgradnja jedne pasarele ili sigurnosnog prijelaza preko saobraćajnice, gdje su planirane četiri prijelazne trake i već tu dobivamo jedan novi dizajnirani moderniji pristup ulaza u grad, koji asocira na Stari most. Tako da već imamo jednu novu poziciju ulaska u grad”, ističe Bubalo.

Raznovrsni sadržaji

Ovo naselje imat će sve prateće sadržaje – bazene, školu, vrtić, kino, hotele, podzemne garaže, kojima bi ”Sjeverni logor” kako naglašava Bubalo, bio praktično gradu u gradu.

Između ostalog, planirana je i izgradnja preko 4 tisuće stambenih jedinica, brojni sportski objekti poput sportske dvorane, te brojni drugi poslovni objekti. Predviđena je i izgradnja novog gradskog stadiona po UEFA-inim standardima, koji će primati oko 40 hiljada posjetilaca, a imat će i pet hiljada parkirnih mjesta.

“Jedan poseban pristup koji se tretirao za buduće korisnike tog centra, a ujedno i za grad Mostar je Sjeverni Logor koji dobiva jedan novi kako ga mi zovemo Stradun, koji bi povezao kompletnu pješačku zonu, gdje bi iz centra Sjevernog logora iz kampusa mogao kompletnom pješačkom zonom mogao doći do budućeg nogometnog stadiona koji je planiran”, navodi Bubalo.

Naime, sami plan urbanizacije ovog područja podrazumijeva izgradnju hiljada stanova, kulturnih, sportskih i drugih objekata, a procjenjuje se da cijeli projekt vrijedi više od milijardu maraka. Projekt hvale vrijedan otvorit će velike mogućnosti i bez sumnje doprinijeti razvoju grada Mostara, a on bi trebao biti realiziran u narednih nekoliko godina.

Atrakcija turistima

Inače, na ovom lokalitetu godinama se kontinuirano radilo i gradilo, a u neposrednoj blizini smješten je i Univerzitet Džemal Bijedić.

Može se bez imalo sumnje reći da je do sada, na ovom području učinjeno mnogo, ali je sasvim jasno da će sadržaj predviđeni regulacionim planom ovaj kompleks još više oživjeti i građanima ponuditi mnogobrojne sadržaje, te da će biti atrakcija i mnogobrojnim turistima.

akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE