spot_img

Modernizacija puteva: Za izgradnju ceste Neum-Stolac stiglo 10 ponuda

b_161118127-710x434Za izgradnju ceste Neum-Stolac koja će jedini bosanskohercegovački grad na moru povezati s unutrašnjošću zemlje je pristiglo deset ponuda, saopćeno je iz Javnog preduzeća (JP) Ceste Federacije Bosne i Hercegovine.

JP Ceste Federacije BiH u ponedjeljak je organiziralo javno otvaranje ponuda za izvođenje radova na izgradnji magistralne ceste M -17.3 Neum-Stolac, dionice LOT 1 i LOT 2.

Radovi na dionici LOT 1 će uključivati asfaltiranje dionice Stari Neum-Babin Do, duge 5,3 km, izgradnju ceste Babin Do-Oštrovac od 1,7 km i izgradnju tunela Oštrovac od 190 m, dok će radovi na dionici LOT 2 uključivati izgradnju dionice Oštrovac-Broćanac od 5 km.

Ponude je dostavilo deset ponuđača i to: Oberosler Cav. Pietro Ltd, Italija; Kolektor Koling d.o.o., Slovenija; Euro-Asfalt d.o.o., Bosna i Hercegovina; Strabag AG, Austrija; JV HP Investing d.o.o. Bosna i Hercegovina, Putovi Grude d.o.o. Bosna i Hercegovina, Gorenska Gradbena Družba d.d. Slovenija; JV HP Investing d.o.o. Bosna i Hercegovina, Putovi Grude d.o.o. Bosna i Hercegovina, JV Hering d.d. Bosna i Hercegovina, Viadukt d.d. Hrvatska; JV Hering d.d. Bosna i Hercegovina, Viadukt d.d. Hrvatska, KTM Brina d.o.o. Bosna i Hercegovina; Todini Costruzioni Generali S.p.A, Italija; Integral Inženjering a.d., Bosna i Hercegovina.

Komisija će pristupiti pregledu i vrednovanju svih pristiglih ponuda gdje će kriteriji vrednovanja biti najniža cijena i tehnička kompatibilnost ponude. Projekat će biti finansiran iz kreditnih sredstava Svjetske banke (WB) i Evropske investicijske banke (EIB).

Radovi na izgradnji magistralne ceste M-17.3 Neum-Stolac, dionice LOT 1 i LOT 2 predstavljaju prvi u nizu projekata na modernizaciji cesta FBiH u narednom periodu. Prethodno je najavljeno da saobraćajnica od Neuma do Stoca predstavlja put koji znači život za bh. grad na moru te da turisti do Neuma najčešće idu preko Metkovića.

Vrijednost izgradnje ove saobraćajnice je procijenjena na 87 miliona KM. Put od Stoca do Neuma iznosi 5,1 kilometar, a posljednja velika investicija za ovaj put s dvije trake bila je 1984. godine za vrijeme Olimpijade u Sarajevu, kada se iz pravca Neuma uradio jedan, a iz Stoca 15 kilometara.

Sada se do Neuma može preko Svitave što predstavlja opasan i nesiguran teren ili prolaskom kroz Hrvatsku, a mnogi građani smatraju da je Neum ulaskom Hrvatske u EU došao u određenu fazu zapostavljenosti.

gradjevinarstvo.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE