Unošenje boja u javne prostore

Ako slika može potaknuti emocije posmatrača samo jednim opažanjem, zamislite utjecaj zidnog murala na višespratnici.

Umjetnici iz Baltimora pronašli su način da poboljšaju život ljudi dodavanjem vizualne razigranosti u javne prostore. Od 2012. rade na skulpturama i zidnim muralima na zgradama, pa čak i na zemlji. Umjetnički dvojac istraživao je teme pokreta i simetrije eksperimentirajući sa smjelim kombinacijama boja i uzorcima u prirodi.

Pogledajte neke razgirane freske koje pretvaraju javne prostore u živopisne doživljaje:

Ovaj je komad stvoren za grad Knoxville, Tennessee. Dizajn za stepenište zasnovan je na pletenim pokrivačima koji su izrađeni tokom pokreta oživljavanja zanata.

Ova instalacija stvorena je u Bostonu, Massachusetts. Oslikane su sve četiri strane kuće, uključujući pod i krov. Dizajnu su dodane reciklirane limenke, plastične vrećice i čepovi za boce.

Ovaj mural stvoren je u predvorju u centru Manhattana. Prilikom dizajniranja umjetnici su razmišljali kako prirodu uključiti u liniju horizonta.

U maju 2016. godine, u Charlotte-u u Sjevernoj Karolini oslikali su zidne murale dužine 950 m koja je smještena duž novouređene pruge. Zajednica je pomogla u dizajniranju i oslikavanju freski. Koriste se kao orijentir za bicikliste i pješake.

Ovaj je komad nastao kroz program za umjetničke murale u Philadelphiji. Freska se nalazi na jednoj od najviših zgrada u tom području. Svijetla razigrana priroda ovog dizajna transformira okolni horizont.

 

m-Kvadrat

print