Upotreba cinka na fasadama

Paneli od cinka se mogu adaptirati u složene oblike i mogu se precizno izbušiti

Kada dođe u dodir s vlažnosti, cink pravi zaštitni sloj koji izolira toplotu od unutrašnjih prostora tokom ljetnih dana. Kiša i snijeg klize preko površine, a montažni paneli mogu obaviti zakrivljene površine i oblikovati u različite ahritektonske dizajne, i mogu se kombinovati sa fasadama i/ili plafonima u raznim nijansama.

Koristi se stoljećima,  jedan je od najrasprostranjenijih metala na Zemlji, a nadmašuju ga samo 23 druga hemijska elementa. Zbog ovoga ga je relativno lako ekspolatisati, lako se rafinira (taljenje i prerada), i zahtijeva puno manje energije od ostalih metala kao što su aluminijum (75% manje energije), bakar ili čelik (50% manje).

Zbog svog sastava, cink je materijal koji odgovara okolišu i mijenja se s vremenom. Njegova vanjska patina se prirodno pojavljuje u kontaktu s vodom i soli, daje rustičan izgled, te ima zaštitni efekat koji ga izolira i uz pomoć kojeg se štiti od korozije.

Njegovi dijelovi su dovoljno fleksibilni da se adaptiraju zakrivljenim površinama i složenim geometrijskim oblicima, a dok ga je u isto vrijeme lako izbušiti i napraviti odgovarajućim svakom arhitektonskom dizajnu. Perforacije se prave CNC mašinama, koje su tačne u milimetar. Pored toga, cink je poznat po savitljivosti pa se može lako savijati bez alata ili dodatne mašinerije.

Uz valovite ploče koje se tradicionalno koriste za krovove, postoje modularne opcije s niskim brazdama koje povećavaju krutost fasade i dozvoljavaju specifikaciju gužih i tanjih panela (koje su jeftinije za gradnju).

Krutost sprječava pojavu deformacije u materijanu, poznatu i kao Oil-Canning, tj konzerviranje ulja, što je tipično za ravne metalne ploče. Blaga valovitost pravi različite karakteristike zavisno od ugla, mijenjajući se kako sati prolaze i klima se mijenja.

Ako je ovojnica objekta definirana kada je dizajn konstrukcije  završen, modularni paneli nam mogu pomoći da se dimenzije tačno pokriju, čime izbjegavamo otpad i loš kvalitet. Također je moguće da dimenzije odabranih panela budu početna tačka dizajniranja fasada ili krovova. Paneli ili drugačije dimenzije mogu se miješati da bi se dobio specijalan efekat.

print