spot_img

Upotreba cinka na fasadama

Paneli od cinka se mogu adaptirati u složene oblike i mogu se precizno izbušiti

Kada dođe u dodir s vlažnosti, cink pravi zaštitni sloj koji izolira toplotu od unutrašnjih prostora tokom ljetnih dana. Kiša i snijeg klize preko površine, a montažni paneli mogu obaviti zakrivljene površine i oblikovati u različite ahritektonske dizajne, i mogu se kombinovati sa fasadama i/ili plafonima u raznim nijansama.

Koristi se stoljećima,  jedan je od najrasprostranjenijih metala na Zemlji, a nadmašuju ga samo 23 druga hemijska elementa. Zbog ovoga ga je relativno lako ekspolatisati, lako se rafinira (taljenje i prerada), i zahtijeva puno manje energije od ostalih metala kao što su aluminijum (75% manje energije), bakar ili čelik (50% manje).

Zbog svog sastava, cink je materijal koji odgovara okolišu i mijenja se s vremenom. Njegova vanjska patina se prirodno pojavljuje u kontaktu s vodom i soli, daje rustičan izgled, te ima zaštitni efekat koji ga izolira i uz pomoć kojeg se štiti od korozije.

Njegovi dijelovi su dovoljno fleksibilni da se adaptiraju zakrivljenim površinama i složenim geometrijskim oblicima, a dok ga je u isto vrijeme lako izbušiti i napraviti odgovarajućim svakom arhitektonskom dizajnu. Perforacije se prave CNC mašinama, koje su tačne u milimetar. Pored toga, cink je poznat po savitljivosti pa se može lako savijati bez alata ili dodatne mašinerije.

Uz valovite ploče koje se tradicionalno koriste za krovove, postoje modularne opcije s niskim brazdama koje povećavaju krutost fasade i dozvoljavaju specifikaciju gužih i tanjih panela (koje su jeftinije za gradnju).

Krutost sprječava pojavu deformacije u materijanu, poznatu i kao Oil-Canning, tj konzerviranje ulja, što je tipično za ravne metalne ploče. Blaga valovitost pravi različite karakteristike zavisno od ugla, mijenjajući se kako sati prolaze i klima se mijenja.

Ako je ovojnica objekta definirana kada je dizajn konstrukcije  završen, modularni paneli nam mogu pomoći da se dimenzije tačno pokriju, čime izbjegavamo otpad i loš kvalitet. Također je moguće da dimenzije odabranih panela budu početna tačka dizajniranja fasada ili krovova. Paneli ili drugačije dimenzije mogu se miješati da bi se dobio specijalan efekat.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE