Naslovnica Dešavanja Uskoro rekonstrukcija mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvorniku

Uskoro rekonstrukcija mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvorniku

Ovaj projekat je prioritetan iz razloga što predstavlja historijsku vrijednost i jedan je od najvećih poduhvata u periodu kada je nastajao, a to su 30-te godine 20-og vijeka.

Projekat rekonstrukcije Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića realizovaće Vlada Srbije, potvrdio je to gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović. Ovaj most preko Drine u Zvorniku spaja Republiku Srpsku i Srbiju. Most je izgrađen 1929.godine, a nosi ime po kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, koji je finansirao izgradnju mosta. Početkom Drugog svjetskog rata most je porušen. U junu 1946. godine je obnovljen. Grad Zvornik proglasio je Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića zaštićenim objektom. Njegova rekonstrukcija predstavlja prioritetan projekat, a za časopis m-Kvadrat o procesu rekonstrukcije, ali i o drugim projektima u Zvorniku govori gradonačelnik, Zoran Stevanović.

Za početak, možete li nam reći nešto više informacija o projektu rekonstrukcije Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića?

Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji spaja Zvornik u Republici Srpskoj i Mali Zvornik u Srbiji pušten je u saobraćaj 1930, a izgrađen je sredstvima Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije, ratnom reparacijom i donacijom Njegovog veličanstva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Grad Zvornik i opština Mali Zvornik potpisale su memorandum o saradnji na rekonstrukciji mosta u septembru 2010. Nakon toga, grad Zvornik je sufinansirao izradu glavnog tehničkog projekta rekonstrukcije, koji su prihvatile Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske.

Šta podrazumjeva proces rekonstrukcije? Šta će sve biti urađeno?

Po predračunskoj vrijednosti, potrebno je oko 600.000 eura, a od radova potrebno je da se izvrši peskarenje željezničke konstrukcije i njeno farbanje, zatim da se uradi novi kolovoz, trotoari i rasvjeta i, eventualno, da se postave klupe za odmor. Zamjenom kocke asfaltom, smanjiće se težina mosta, što je značajno za noseće stubove, na kojima će pritisak biti manji, a time i vijek trajanja duži.

Zašto smatrate da je rekonstrukcija mosta između Zvornika i Malog Zvornika prioritetan projekat?

Zvornik i Mali Zvornik su skoro pa kao jedan grad. Životi naših građana su isprepletani, a ovaj naš kako ga mi zovemo „Stari most“ definitivno igra ulogu koja se namijeni svim mostovima, a to je da spoji i olakša život ljudima sa različitih strana. Nažalost, danas je ovaj most vidno oštećen, predstavlja veliku opasnost za građane koji ga svakodnevno koriste, i to je prvi razlog zašto ga vidimo kao prioritet. Prioritet je i iz razloga što predstavlja historijsku vrijednost i jedan je od najvećih poduhvata u periodu kada je nastajao, a to su 30-te godine 20-og vijeka. Most ima značaj kako za dva grada, tako i za dvije države, ali i region.

Koliko je ovaj projekat značajan za grad Zvornik i zbog čega?

Most je žila kucavica života naših građana i sa lijeve i sa desne strane Drine. Sa Mosta se direktno ulazi u skoro strogi centar Zvornika, i jako nam je važno da Most bude prije svega bezbijedan za prelazak. Tu govorimo o toj nekoj emotivnoj važnosti, ali i o ekonomskoj i istorijskoj u isto vrijeme. Još od 1930.godine Most se nalazi na svim razglednicama iz Zvornika. Most je simbol našeg grada.

Koliko je novca odobreno za ovaj projekat, te finansira isti?

Odobreno je 600.000 eura, odnosno nešto manje od 1.200.000 KM. Vlada Republike Srbije je glavni finansijer radova.

Kada se očekuje početak radova?

Prije svega potrebno je zvanično potpisivanje ugovora o izvođenju radova, tenderske procedure i slično. Tek nakon toga, moći ćemo govoriti o procjenama koliko, kada će početi i završiti radovi.

Most nosi ime po kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, koji je finansirao izgradnju mosta. Da li će izgled i funkcionalnost mosta biti isti kao i u periodu kada je izgrađen?

Prema predloženom projektu, samo će austrougarska kocka biti zamijenjena asfaltom, iz praktičnih razloga. Konstrukcija će ostati ista. Sa dodatnom rasvjetom možda Most dobije malo romantičniji i moderniji izgled, ali sve ostalo bi trebalo da oslikava period kada je izgrađen. Danas se ne koristi za teretni saobraćaj niti za motorna vozila, a nekada je bio najkraća veza između Beograda i Sarajeva.

Kada govorimo o projektima u gradu Zvorniku, šta je ono na čemu se još radi?

U ovoj godini Gradska uprava je podržala brojne projekte na području koje pokrivamo. Izgradnja vodovoda sjever je projekat koji realizujemo u proteklih četiri godine, planirano je 7.miliona KM, i da vodosnabdijevanje bude obezbijeđeno za 7 mjesnih zajednica. U toku je treća faza ovog projekta. Rekonstrukcija gradskih ulica je i dalje u toku, zamjena instalacija i rekonstrukcija kolovoza. U okviru ove druge faze, biće rekonstruisano pet ulica. Uporedo će biti i zamijenjena vodovodna mreža do bazena Lisičnjak u Majevičkoj ulici, istakao je gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović. „Kad obezbijedimo kvalitetno napajanje tog bazena to će nam omogućiti i projekat vodosnabdjevanja svih naseljenih mjesta od Šćemlije preko Glumine do Križevića, Kitovnica, Grbavaca, tako da će i ta naselja, praktično, dobiti gradsku vodu“ rekao je gradonačelnik Zoran Stevanović.

U okviru ovog projekta u toku je izgradnja vodovodne mreže u mjesnoj zajednici Tršić i kanalizacione mreže u Tabancima. Ukupna vrijednost radova je 3.100.000 KM i finansiraju se iz kreditnih sredstava Svjetske banke i jednim dijelom iz gradskog budžeta. Od 2012.godine rekonstruisali smo izgled glavne ulice i šetališta. Ovih dana su završene i oslikane žardinjere i u njima postavljene sadnice katalpi. Na gradskom šetalištu postavljena je kulisa i jedinstvena klupa za uličnog svirača.

U obrazovanje na području našeg grada uložili smo prilično mnogo i mi smo za sve naše institucije i preduzeća uvijek tu. Zajedno sa Kabinetom Predsjednika Republike Srpske uložili smo sredstva u izgradnju fiskulturne sale u OŠ Branjevo, i radovi su pri kraju. Zgrada osnovne škole Sveti Sava u gradu je potpuno renovirana, na dva objekta zamijenjena je fasada, stolarija, krovni pokrivač. Biće zamijenjena i instalacija za grijanje. U ovaj projekat Svjetske banke uloženo je 1.600.000 KM, a Gradska uprava je dala podršku ovom projektu. Uradili smo rekonstrukciju porodilišta, proširili kapacitet obdaništa, rješavali probleme sa kojima su bili suočeni osnovno i srednje obrazovanje, te pomogli Tehnološkom fakultetu. U proteklih deset godina smo, u saradnji sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske, u obrazovanje uložili oko šest miliona KM. Izgrađene su dvije osnovne škole, pet fi skulturnih sala, adaptirano porodilište u gradskoj bolnici, a u saradnji sa resornim ministarstvom izvršena je rekonstrukcija i adaptacija gradske bolnice, pri čemu je samo za sanaciju mokrih čvorova investirano oko 150 000 KM iz budžeta grada.

Zvornik ima industrijsku zonu Jadar, neke od najvećih industrijskih giganata u BiH. Švajcarski Zeohem je u ovoj godini otvorio fabriku u Zvorniku. Tu su Vitinka, Vivia, Aleksandrija, Alumina. Gradska uprava spremna je da rješenje za obavljanje samostalne preduzetničke djelatnosti izda za jedan dan. Privrednike stimulišemo na razne načine, a svake godine izdvajamo sredstva za nova zapošljavanja. Prošle godine u iznosu od 400 000 KM, a ove godine 200 000 KM. Privrednicima smo na usluzi i asistencijom gradskih referenata kod ministarstava, kako bi se u što kraćem roku riješila pitanja, odnosno dobile zakonom propisane saglasnosti. Mislim da imamo uslove za dodatne investicije, i volio bih da se poveća broj istih ne samo u Zvorniku.

Imate li najavljenih projekata u skorijoj budućnosti?

Planova ima mnogo, a nadamo se da će biti i mogućnosti za realizaciju. Namjera nam je da napravimo garažu i dodatna parking mjesta u gradu, i time olakšamo saobraćaj i kretanje pješaka u centru grada. Takođe, želimo da iskoristimo prirodne ljepote koje imamo i da upotpunimo ponudu grada, tako da razmišljamo o biciklističkoj stazi i pješačkoj stazi. Imamo i staru deponiju, koju smo nedavno prestali da koristimo i trenutno smo u procesu traženja i namicanja sredstava za njenu sanaciju. Tu je i Zvorničko jezero, mjesto koje nam otvara velike turističke mogućnosti. Planiramo da iskoristimo taj potencijal u narednom periodu, ali možda da nešto ostavimo i za slijedeći razgovor kada ću biti u prilici da otkrijem nove informacije.

m-Kvadrat

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime