spot_img

Važne arhitekte koje trebate poznavati

Arhitekti oblikuju vaš svakodneni život. Evo nekih od najvažnijih arhitekata u historiji.

Arhitektura je svuda. Neizbježna je, i utječe na svaki dio života, bez obzira da li vi to primijetite ili ne. Kod kuće, u školi, u kancelariji sve je dizajnirano sa specifičnom svrhom. Arhitektura ima mogućnost da materijalno utječe na poslove, porast društva, mentalno zdravlje, pa čak i fizičko zdravlje. Kao što je rekla Zaha Hadid, „Ne smatram da arhitektura služi samo za sklonište, nije tako jednostavna. Trebalo bi da vas zaintrigira, oduševi, smiri i čini da mislite.“ Iako postoji 2.7 miliona arhitekata širom svijeta, ali samo jedan dio arhitekata koji su stvorili i oblikovali tok historije, osvajajući umove i srca ljudi na svijetu. Ti utjecaji arhitekata mogu se osjetiti kroz razne industrije koje imaju blisku vezu sa modom, proizvodima dizajna i umjetnošću. Bez obzira da li ste osoba koja počinje karijeru u arhitekturi ili osoba koja cijeni odličan dizajn, sljedeće arhitekte su neke od najutjecajnijih arhitekata u historiji.

 

Antoni Gaudi

Vjerovatno ste već znali da ćemo njega spomenuti. Gaudijev rad je jedan od najprepoznatljivijih radova do danas. Njegov rad promijenio je percepciju Barcelone, stvarajući neke od najprepoznatljivijih i jedinstvenih  građevina u historiji. Uvijek korak ispred vremena, Gaudijev rad nalazi inspiraciju u prirodi i bez imalo truda miješa razne aspekte elemenata Baroka, Groteske, Maurske i Viktorijanske dobi. Ovo je najvidljivije u radu „Sagrada Familia“ (1883) i kreacijama poznatog stambenog bloka poznatog kao „Casa Milla“. Rad Antoni Gaudija utjecao je na generacije arhitekata iz svih krajeva svijeta.

 

Eero Saarinern

Eero Saarinern je arhitekta 20. stoljeća koji je privukao pažnju čitavog svijeta svojim neo-futurističkim stilom. Njegov dizajn je jednostavan, kao mašine koje oživljavaju, a sadrži i zakrivljene lukove. Njegov rastući i cvjetajući jezik dizajna predstavio se u dizajnu JFK terminala (1962).

 

Mies Van der Rohe

Mies Van der Rohe-ova filozofija kaže da je manje zapravo više. Der Rohe je imao utjecaj na popularnost minimalizma na zapadu 1950-ih godina. Njegov rad bazirao se na pojednostavljenju arhitekture na najosnovnije geometrijske oblike, koristeći jednostavne materijale kao što su čelik i staklo. Legendarna građevina „Barcelona Pavilion“ (1929) prikazuje njegovu ljubav za minimalizmom, opet koristeći najjednostavnije materijale da bi stvorio bogatu građevinu.

 

Philip Johnson

Johnsonova genijalnost fokusirala se na ideje na unaprijed zamišljenu arhitekturu i dorađujući je na sasvim drugi nivo. Direktor i osnivač Muzeja Modernih Umjetnosti, Johnson je gradio na idejama od arhitekata kao što je Mies Van der Rohe, koji je stvarao jedinstvenu hiper-minimalističku Kuću od Stakla, građevinu koja poručuje da su dovoljni najjednostavniji materijali da se stvori luksuznost na visokom nivou.

 

Oscar Niemeyer

Niemeyer je što se tiče arhitekture pratio i Frank Gehry-a i Zaha Hadid, stvarajući krivolinijske forme i glatki dizajn u periodu kada su kockaste stvari bile u modi. Koristeći ovo kao glavni dio svojih kreacija, Niemeyer je također koristio nivo minimalizma koji je posudio od Mies Van der Rohe.

 

Frank Lloyd Wright

Iako je njegov rad evoluirao kroz vrijeme, Wrightov rad se originalno bazirao na čistu geometriju uz veliko isticanje vodoravnih ravnina. „The Falling Water“ prebivalište u Pennsylvania divljini, jedna je od najprepoznatljivijih građevina na svijetu

 

Norman Foster

Rad Norman Fostera pretežno se oslanja na geodetski dizanj, koristeći kockasti uzorak u većini svojih poznatih radova. Fosterov komercijalni neboder u Londonu, također poznat kao „The Gerkin“, postao je najprepoznatljivija građevina u Londonu, zajedno s internacionalnim simbolima kao Ajfelov toranj u Parizu.

 

Zaha Hadid

Zaha Hadid vjerovatno je najprepoznatljivija arhitektica na planeti. Njen rad inspirisao je mnoge ljude u i van arhitekture u svijetu mode, dizajnu proizvoda i umjetnosti. Hadid je tražila inspiraciju u prirodi, a njeni su dizajni bili prezentirani kao organski. Zaha-ini dizajni se opisuju kao futuristički zakrivljene strukture, koje stoje naspram bilo kakvih geometrijskih dizajna.

 

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE