spot_img

Ventilisane fasade Tehnomarket i njihova široka primena sa Knauf i Equitone proizvodima

Galerija Belgrade Waterfront VENT podkosntrukcija

U svojoj srži, ventilisana fasada je višeslojni sistem koji stvara vazdušni jaz između najudaljenijeg sloja zgrade i stvarnog strukturalnog zida.

U svetu moderne arhitekture, potraga za formom i funkcijom je putovanje koje se stalno razvija. Jedna arhitektonska inovacija koja je privukla značajnu pažnju poslednjih godina je ventilisana fasada. Ovaj koncept dizajna je revolucionirao način na koji razmišljamo o eksterijerima zgrada, nudeći harmoničan spoj estetike, energetske efikasnosti i ekološke održivosti.

Galerija Beograd VENT Podkonstrukcija

U svojoj srži, ventilisana fasada je višeslojni sistem koji stvara vazdušni jaz između najudaljenijeg sloja zgrade i stvarnog strukturalnog zida. Ovaj razmak ima vitalnu svrhu, jer omogućava prirodnu ventilaciju vazduha između slojeva. Fasada sa savršenom ventilacijom deluje kao štit od ekstremnih vremenskih uslova. Ovo se prevodi u poboljšanu energetsku efikasnost i smanjene troškove grejanja i hlađenja, što ga čini ekološki prihvatljivim izborom. Dobro dizajnirana ventilisana fasada takođe može doprineti održivosti zgrade. Poboljšanjem izolacije i smanjenjem potrošnje energije, smanjuje se ugljenični otisak strukture.

Možda je jedna od najupečatljivijih karakteristika ventilisane fasade njena vizuelna privlačnost. Međusobna igra tekstura, šara i materijala stvara dinamičnu i privlačnu spoljašnjost koja može udahnuti život svakom urbanom ili ruralnom pejzažu.

LING LONG VENT i RAGNO

VENT sistem aluminiumske noseće potkonstrukcije za ventilisane fasade, dizajniran i proizveden u Tehnomarketu, pronašao je svoju primenu na raličitim objektima, od St.Petersburga do New Yorka. VENT fasadna potkonstrukcija uspešno se kombinuje sa kompozitnim panelima, RAGNO granitnom keramikom, Aquapanel oblogama kompanije KNAUF kao i fiber cementnim pločama EQUITONE

Tehnomarket VENT sistem potkonstrukcija ventilirajućih fasada sastoji se od dve grupe sistema, panelni i kasetnih, koje se upravo razlikuju po kompatibilnim materijalima i načinu kačenja na postojeću podkonstrukciju.

VICEROY Kopaonik Vent i Aquapanel

Panelni grupu sistema čine  Rivet, Tack, Hide, Stone, Rock i Continual , koji su pogodni za kačenje sledećih vrsta obloga: aluminijumskih kompozitnih panele Larcore, HPL laminiranih ploča, stakla, granitne keramike, kamena, fiber-cementnih ploča, limova, polikarbonatnih ploča i Aquapanel cementnih ploča.

Kasetni sistemi pod nazivom Box, Slider, Bolt, Gasket i Fit, pogodni su za montažu kompozitnih panela Larson, Equitone fiber cementnih ploča i punih limova.

VENT AQUAPANEL

Ventilisana fasada kao kombinacija Vent RIVET sistema i AQUAPANEL® dizajnirana je tako da omogućuje nesmetano strujanje vazduha u sloju podkonstrukcije izme]u toplotne izolacije i fasadne obloge kako bi se ostvarila njena osnovna funkcija – visok stepen uštede energije tokom cele godine, jer je korišćenjem ventilisanog fasadnog sklopa isključena mogućnost pregrevanja fasade u letnjim mesecima, kao i prodor atmosferske vode u objekat. Ugradjena je na projektu VICEROY na Kopaoniku kao garant kvalitetne izolacije projekta prilikom zimskih meseci. Aluminijumski profili koji podržavaju ventilisanu podkonstrukciju, su u većini slučajeva vertikalno orijentisani, nemaju završnu obradu, već su sirovi, jer su skriveni iza završnih slojeva fasade.

ZEPTERRA Beograd VENT i EQUITONE

VENT EQUITONE

EQUITONE je fiber cementna ploča koja doprinosi kreativnosti i kvalitetu ventilisanih fasada. Prednosti ovog materijala su različiti finiši, izgled kamena, pritom manja težina, a veća čvrstoća , rezistencija na ekstremne temperature i mraz, otpornost na vodu, rezistencija na hemikalije kao i kategorija A2-s1,d0 protivpožarne zaštite.VENT sistem podkonstrukcija za ventilisane fasade omogućava montažu EQUITONE ploča sa tri sistema HIDE, TACK i RIVET uz lepljenje panela na potkonstrukciju(TACK) ili kačenje pop nitnama uz vidljivu (RIVET) ili nevidljivu mehaničku vezu (HIDE). Ova kombinacija ugradjena je na Zepterra stambenom kompleksu u Beogradu vidljivom na fotografiji.

Sinergija prozvoda spaja stil, održivost i funkcionalnost, nudeći širok spektar prednosti kako za stanare zgrade tako i za životnu sredinu. Kako arhitekte nastavljaju da pomeraju granice dizajna, jasno je da će ventilisane fasade ostati ključni element u svetu inovativne i ekološki svesne arhitekture.

Tehnomarket d.o.o Pančevo, Srbija

 

 

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE