spot_img

Vijeće ministara BiH podržalo izgradnju Bloka 7 u TE “Tuzla” – Završetak radova moguć do 2021

Višegodišnja priprema za izgradnju Bloka 7 u Termoelektrani “Tuzla” bliži se kraju, izvijestila je FTV.

te_tuzla_blok_7_031214Nakon duge analize koja je trajala godinu dana, izgradnja Bloka 7 u Termoelektrani “Tuzla” dobila je podršku Vijeća ministara BiH te s tim u vezi s tim ovlastila predsjedavajućeg Vijeća da premijeru Narodne Republike Kine uputi pismo podrške.

Zbog političkih turbulencija i čestih promjena političkih partija koje su činile vlast, na ovom projektu je izgubljeno deset godina u traženju pravog strateškog partnera. Prvobitno je bio planiran za 2016, pa 2017, a sada, ako bude sve kako treba, možda može biti gotov 2021. godine, pojašnjava bivši vođa projekta izgradnje Bloka 7 u TE “Tuzla” Jusuf Merić.

Ovakav projekt, zbog strogih ekoloških standarda, odbila je kreditirati Evropska unija i njene institucije. Zbog toga se EPBiH okrenula Kini, koja će s milijardu i po maraka kreditirati izgradnju Bloka 7.

– Biće finasiran od Exim banke – kineske izvozne banke, s 2% kamate i 20 godina za otplatu kredita – dodaje Merić.

Stučnjaci upozoravaju da je Blok 7 jedina slamka spasa za rudnik “Kreka”, koji upošljava oko četiri hiljade rudara, ali i stabilan energetski sistem u BiH.

FTV nezvanično saznaje da je Vijeće ministara na ovaj način ipak dalo prednost Bloku 7 u odnosu na izgradnju termoelektrane u Banovićima, koja je zbog brojnih propusta u projektiranju tek na pola puta.

 

Izvor: Indikator

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE