spot_img

Vila „MG“ u Mostaru

Vila MG je privatni stambeni objekat koji se radi u Mostaru na području Jasenice. 

Projekat: Projektni biro «ARTEN»d.o.o. Mostar 

Uvod:  Projektni biro „ARTEN“ osnovan je 1987. godine i od tada se radi na cijelom području bivše države i u inostranstvu. U birou se radi na arhitekturi, interijerima, dizajnu i inžinjeringu u području interijera.  Arhitektura je u porodici Kadribegović tradicija. U radu radu se maksimalno trude da radovi budu originalni i visoko kvalitetni u svakom pogledu sa naglaskom na sveukupno zadovoljstvo investitora.

Objekat se nalazi na velikoj parceli od 9000,00 m². Parcela je u blažem nagibu i sva je pokrivena sa drvećem i zelenim površinama. U blizini objekta je predviđena i izgradnja bazena slobodne forme sa pratećim sadržajima (konoba, fitnes sala, ljetna kuhinja i sanitarije). Sam objekat je koncipiran kao prizemnica sa promijenama gabarita koji se prilagođavaju terenu.

Vila se sastoji od dnevnog boravka sa trpezarijom, kuhinjom sa ostavom, četiri sobe sa svojim kupatilima i terasama koje se mogu diskretno zatvoriti. Tu je još veliki hol sa fontanama i zelenilom i tolaet za goste sa servisnom sobom. 

U objekat se ulazi preko rampe koja prelazi preko malog jezera organske forme. Dnevni boravak i njegovi prateći sadržaji su orijentisani i na jug i istok sa lijepim vizurama, jer je teren u padu.

Sve stambene prostorije imaju velike staklene stijenke sa pogledom u okolnu prirodu. Želja je bila da se prostorije preko velikih otvarajućih staklenih stijena povežu sa okolnim zelenilom i da se ono uvuče u prostor. Cvjetnjaci i zelenilo su raspoređeni i u unutrašnjem prostoru, tako da se vizuelno i senzibilno povezuje unutrašnji i vanjski prostor, tako da u jednom trenutku ne znate jeli sjedite unutra ili vani.

Objekat je konstruktivno rađen kao armiranobetonski skelet sa nosivim zidovima od opeke. Vanjski zidovi su od porotherm opeke d= 30 cm i stiropor termo obloge od 15 cm. Prozori i staklene stijene se rade od osmokomornih pvc profila sa trostrukim ostakljenjem.

Ovo je veoma važno zbog ugodnog stanovanja i gdje će se grijanje i hlađenje vrlo malo uključivati. Parcela je ograđena sa zimzelenom živom ogradom visine 250,00 cm tako da stanari uživaju u potpunom miru. Okolo objekta i u objektu je postavljeno mnogo vodenih sadržaja u vidu jezerca, fontana, bazena sa slapovima, jer voda i zelenilo doprinose opuštanju i ugodnijem življenju. Interijer je rađen u minimalističkom stilu od prirodnih materijala svijetlih boja.  

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE