Vodič za ventilaciju u kući

Vodič za ventilaciju u kući

Uvođenje svježeg zraka u interijere ključno je za zdrav dom te može spriječiti probleme kao što su kondenzacija i plijesan.

Ventilacija uključuje uklanjanje ustajalog i / ili vlažnog zraka iz unutrašnjosti kuće, te njegovu zamjenu svježim zrakom izvana.

Odgovarajuća ventilacija je ključna za održavanje zdravog okoliša, kao što je:

  • sprječava nakupljanje viška vlažnosti (što može dovesti do kondenzacije, plijesni i posljedično može dovesti do zdravstvenih problema)
  • uklanja mirise kuhanja
  • u nekim slučajevima to može pomoći u uklanjanju alergena i drugih iritansa, kao što je duhanski dim

Zgrade se ventiliraju kroz kombinaciju nekontrolisane ventilacije (propuha, zračne opeke i mlaznih otvora, itd.). Sve više se u novim kućama ugrađuju kontrolisane ventilacije kao što je mehanička ventilacija s povratom topline.

Nekontrolisana ventilacija

Za mnoge kuće, zračni aparati i ventili su često bili prvi izbor. Oni su jeftini za instalaciju i u skladu s građevinskim propisima.

Mogu održavati ventilaciju u kući, ali postoji nekoliko upozorenja:

Ako nema vjetra, dom možda neće biti ventiliran, a obrnuto, ako vjetar puše jače, dom može biti previše prozračan

Zrak se može blokirati prljavštinom, krhotinama ili vegetacijom izvan prostorije; ili obrnuto, zavjese ili namještaj u kući.

Unutrašnja vrata moraju biti otvorena kako bi se omogućio prolaz zraka kroz kuću, što omogućuje prolaznu ventilaciju

Imajte na umu da se kod nekontrolisane ventilacije vlažan zrak i mirisi šire po kući, često kondenzirajući u ili na tkanini zgrade. To može uzrokovati zdravstvene probleme zbog vlage, poput grinja i plijesni, ili čak utjecati na dugoročnu cjelovitost građevinskog materijala

Kontrolisana ventilacija

Ventilacijski sistemi koji se najčešće kontrolišu su “aktivni” s ventilatorima kako bi stvorili ili pozitivan ili negativan tlak u kući. Često se pažljivo dizajnirani kanali koriste za uravnoteženje sistema po kući ili zgradi.

Kompanija Taurus bavi se ugradnjom prodajom i servisiranjem sistema za klimatizaciju, ventilaciju, grijanje i hlađenje. U dugogodišnjoj saradnji sa velikim brojem kompanija i zastupništvom nekoliko svjetski priznatih firmi u ovoj oblasti, mogu se pohvaliti sa veoma konkurentnom ponudom na tržištu.

print