spot_img

“Wizz Air” želi da ulaže u sarajevski aerodrom i otvori nove linije

Ambasador Mađarske Jozsef Negyesi najavio je juče. 20. juna, u razgovoru sa direktorom Agencije za promociju stranih investicija FIPA Gordanom Milinićem proširenje poslovanja niskocjenovne aviokompanije “Wizz Air” na sarajevski aerodrom i otvaranje novih aviolinija, posebno linije Sarajevo-Budimpešta, priopćeno je juče iz FIPA-e.
wizz
Mogućnost da “Wizz Air” pokrene letove sa sarajevskoj aerodroma u bliskoj budućnosti, dok bi u Tuzli i dalje zadržao svoju bazu, najavio je nedavno i voditelj za razvoj u ovoj kompaniji Jozsef Ujhely.

– Nakon Tuzle, koja je i dalje naša glavna baza u BiH, uspostavit ćemo letove iz Sarajeva, koje smatramo vrlo važnim odredištem. Nadalje, mi smo također zainteresirani za ulaganja u zračnu luku u Sarajevu – kazao je Ujhely nakon razgovora sa zamjenikom ministra za komunikacije i promet BiH Sašom Dalipagićem u Sarajevu.

Ova izjava došla je samo nekoliko sedmica nakon što je mađarska vlada objavila da će subvencionirati usluge između Budimpešte i Sarajeva budući da su visoke cijene aerodromskih taksi do sada bile glavni problem za širenje poslovanja “Wizz Aira” na sarajevski aerodrom.

Prošle godine, direktor “Wizz Air”-a Jozsef Varadi potvrdio da je ova avio tvrtka u razgovorima sa Aerodromom “Sarajevo”.

– Moramo napraviti pravi komercijalni sporazum s Sarajevom. Mi smo u pregovorima Aerodromom “Sarajevo”, ali oni su jednostavno preskupi. Oni moraju smanjiti svoje troškove – kazao je tada Varadi .

Dodao je da je “Wizz Air” izuzetno zainteresovan za Bosnu i Hercegovinu i izrazio nadu da će u Sarajevu ponoviti uspjeh koji je napravljen u Tuzli.

“Wizz Air” je otvorio bazu u Tuzli u junu prošle godine. Trenutno iz ovog grada polijeću avioni za osam destincija u Evropi. U prošloj godini na tuzlanskom erodromu zabilježeno je 268.748 putnika, što je povećanje za više od 70% u odnosu na godinu prije.

indikator.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE