WOOD SURGERY: Lejla Selimović

Intervju: Lejla Selimović

Lejla Selimović, po zanimanju diplomirana pravnica, koja je izabrala svoj kreativni put. U svojoj radionici Wood Surgery, od starih, neupotrebljivih komada pravi potpuno nove moderne i funkcionalne komade. Za reparaciju starog namještaja se kaže odlučila zahvaljujući svojoj kreativnoj strani i nakon što je stekla određena iskustva, znanja i vještine počela sa je pričom nazvanom Wood Surgery. Za časopis m-Kvadrat Home govori o samim počecima, inspiraciji, svom radnom procesu,te svojim prvim redizajniranim komadima,…

 

Vlasnica ste radionice “Wood Surgery”  koja se bavi reparacijom i restauracijom starog namještaja. Kako je sve počelo?

Po zanimanju sam diplomirana pravnica, ali sam se tim poslom bavila jako kratko, jer me iskreno pravo nikada nije toliko zanimalo, obzirom da sam po prirodi više kreativan tip. U fazi uređenja vlastitog stana uviđam da se od starih komada mogu dobiti izuzetno zanimljivi primjerci i odlučujem se vratiti svojoj uspavanoj kreativnoj strani, vrijeme posvećujem učenju, radu, istraživanju o tome kako od starog dotrajalog namještaja dobiti lijepe i funkcionalne komade. Nakon što sam stekla određena iskustva, znanja i vještine otvaram obrt i u potpunosti se posvećujem ovom lijepom poslu. U međuvremenu sam uradila prekvalifikaciju za zanat, više iz formalno-pravnih razloga jer sam većinu potrebnih vještina koje su mi potrebne za obavljanje ovog posla stekla samouko, čitajući, raspitujući se i tražeći savjete i pomoć od stručnih majstora, praksom i upornim radom.

U čemu pronalazite inspiraciju?

Ono što inspiriše moj posao je to što uvijek mogu vidjeti rezultat svog rada. Posebno kada vidim krajnosti mjesta na kojem je komad pronađen sa mjestom gdje na kraju završi i krajnosti stanja u kojem je komad bio prije i poslije redizajna.Tako se dešavalo da komad koji je pronađen u mračnom, prašnjavom podrumu svoj život nastavi u kancelariji ekskluzivnog hotela ili fensi apartmanu na moru- kao priča o pepeljugi.

Vaš rad se može opisati kao fuzija retro i savremenog stila…

Trudim se da retro komade koje pronađem prilagodim savremenom stilu uređenja prostora. U zadnje vrijeme, trudim se da na komadima koje radim što više zadržim orginalno, autentično. Na konačan izgled velikog dijela komada koje radim ne utičem lično ja, nego kupci biraju nijanse i detalje koji njima odgovaraju. Raduje me da je zadnjih godina potražnja za kvalitetnim komadima orginalnog dizajna sve veća i da ljudi u BiH prilikom uređenja stanova sve češće žele jedan takav komad.

Šta sve uključuje Vaš radni proces? 

Ovaj posao zahtjeva gotovo cjelodnevni angažman i sve je stvar organizacije. Dakle, ne radi se samo o reparaciji starog namještaja, nego i organizovanju narudžbi, nabavkma, sastancima i dogovorima sa kupcima i naručiocima, reklamiranju, fotografisanju, promociji, organizovanju transporta, vođenju finansija, dogovorima sa saradnicima. Meni je najdraži dio upravo rad u radionici, kada sam u radnom odijelu, sa mašinama i alatima.U zadnje vrijeme uživam u traganju za starim komadima, zavirim na različita mjesta i nikada ne znam šta koji dan moću pronaći.

Koliko vremena i truda treba da bi se od jednog „neupotrebljivog“ komada dobio lijep i funkcionalan namještaj?

Koliko vremena ću potrošiti na jedan komad zavisi zaista od jako puno faktora. Od veličine komada, od stanja u kojem se komad nalazi, dizajna, kao i od toga kako kupac želi da komad na kraju izgleda. Na starim komadima zna biti po tri sloja stare boje i to zahjeva puno više vremena i posla. Sama priprema u većini slučajeva traje najduže. Nekada na komadima nedostaju dijelovi za koje moram angažovati stolara, pa i taj dio može dodatno produžiti vrijeme rada. Ako se radi o manjem komadu u solidnom stanju nekada sve bude gotovo za par dana, a nekada se, ako govorimo o kredencu ili komodi, mogu zadržati dvadesetak dana.

Šta sve obuhvata „Wood Surgery“ ?

Primarna djelatnost je reparacija starog namještaja, dakle davanje nove šanse starim naizgled neuoptrebljivim komadima namještaja. Dešava se i da klijenti donose i komade koji su u dobrom stanju, ali čiji izgled žele promijeniti kako bi dobili jedinstven komad. Pošto sam u stalnoj potrazi za starim komadima zanimljivog dizajna, dešava se da stari komad uradim po svom ukusu i onda ga stavim u ponudu.  Radimo i manje prenamjene komada ( od stolića napravimo tabure, od komode radni stol..). Zapravo cijela priča je u tome da motivišemo ljude da ne bacaju stare komade namještaja, nego da im pruže još jednu šansu.

Sjećate li se prvog komada koji ste redizajnirali? Kako danas gledate na njega?

Prvi komad koji sam radila je kuhinjski kredenac star preko stotinu godina. I danas mi je jedan od najdražih komada i zauzima centralno mjesto u mom stanu. To je komad na kojem sam se učila  i zaista je poseban bez obzira što sada kada imam puno više iskustva znam da je mogao izgledati dosta bolje.

Uredili ste kafe-slastičarnu, dućan zdrave hrane, apartman na moru, privatni stan, učestvovali u uređenju frizerskog salona… Šta Vas najviše ispunjava?

Uradila sam i par enterijera kombinacijom starih i novih komada i taj način uređenja prostora se uvijek pokazalo kao jako zanimljivo i orginalno rješenje. Voljela bih i dalje učestvovati u uređenju toplih i jedinstveno uređenih prostora, ali mi je reparacija starih komada svakako na prvom mjestu.

I za kraj, imate li možda neku poruku za naše čitaoce?

Smatram da lijepo uređen prostor nije uvijek prostor iza kojeg stoji puno ulaganja i nije rezervisan samo za one sa dubljim džepom. U komadima koje često izbacujemo iz domova ili koji sakupljaju prašinu u podrumu krije sa zaista veliki potencijal samo im treba pružiti još jednu šansu.

print