Naslovnica Home Za dovršetak Koridora 5C potrebno 2,2 mlrd EUR

Za dovršetak Koridora 5C potrebno 2,2 mlrd EUR

Za dovršetak Koridora 5C potrebno je investirati 2,2 mlrd EUR, a posljednja trećina autoputa trebalo bi da bude izgrađena javno-privatnim partnerstvom. Ovo je za FTV izjavio Jasmin Bučo, v.d. direktor “Autocesta Federacije”.

koridor_5C_211114

– Javno-privano partnerstvo će jednog dana biti odgovor na zadnju trećinu Koridora 5C. Oko milijardu eura ćemo moći da nastavimo investirati kreditima međunarodnih finansijskih institucija, a preostala milijarda će biti izvan naših kapaciteta, osim ukoliko ne privučemo privatni kapital. Naravno, sada je to apsolutno nemoguće s ozbirom da su uslovi u kojuima radimo jako teški, kazao je BUčo.

Pojasnio je da je tehnologija izgradnje autoputa u BiH jako kompleksna.

– Ova naša država je brdovita. Idemo na predjele koji su jako teški, samim tim izgradnja je jako kompleksna. S druge strane, nemamo dovoljno privrednih niti demografskih kapaciteta kako bi saobraćaj bio intenzivan, tako da kompletni transportni projekti u BiH, kao i šire u regiji, nisu atraktivni sa aspekta finansiranja iz privatnih izvora. Da bi postali atraktivni mi moramo preciznom politikom investiranja iz međunarodnih finansijskih institucija da privatni kapital i dođe. To je ono što mi sada radimo. Mi se nadamo da će u naredne dvije do tri godine država uraditi ono što je potrebno, a to je proći kroz kompleksne predjele kao što su masiv Prenj i masiv Vranduk, itd. i doći u situaciju da naši projekti postanu atraktivni za privatni kapital – istakao je, između ostalog, Bučo.

Indikator

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime