spot_img

Za građevinsku dozvolu 179 dana

BiH se po lakoći poslovanja na listi “Doing Business 2017” našla na 81. mjestu, od 190 rangiranih svjetskih zemalja, čime je nazadovala za dvije pozicije u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, objavila je Grupacija Svjetske banke

Iz tog izvještaja je vidljivo da je BiH ponovo ubjedljivo najlošije rangirana zemlja regiona, ali i cijele Evrope, što domaći ekonomisti smatraju nezasluženim i ocjenjuju da se radi o predrasudama onih koji sastavljaju ovakve izvještaje.

Tako je po indikatoru započinjanja biznisa BiH pozicionirana na 174. mjestu, što je napredak za jednu poziciju u odnosu na prethodni izvještaj. U okviru tog indikatora, za pokretanje biznisa u BiH potrebno je 12 procedura i 65 dana, dok je na dobijanje građevinske dozvole potrebno čekati 179 dana i proći čak 15 procedura.

Pored toga, BiH je loše rangirana i kada je u pitanju dobijanje priključka za struju, te se nalazi na 123. mjestu, a za to je u BiH potrebno čak 125 dana i osam procedura.

“Kod registracije imovine, BiH zauzima 99. mjesto, i za to je potrebno sedam procedura i 24 dana. U segmentu dobijanja kredita zauzima 44. poziciju, a kod zaštite manjinskih investitora 81. mjesto”, navodi se u ovom izvještaju.

Kada je u pitanju rješavanje nesolventnosti, BiH se nalazi na 41. poziciji, a za taj proces je potrebno tri godine i tri mjeseca. Ako je za utjehu, BiH je najbolje rangirana u trgovini s inostranstvom, gdje zauzima 36. mjesto.

“BiH je olakšala pokretanje biznisa smanjenjem uplaćenog minimalnog kapitala za društva s ograničenom odgovornošću i povećanjem efikasnosti notarskog sistema. Takođe, plaćanje poreza je olakšano ukidanjem naknade za turističke zajednice, pa je u tom segmentu BiH napredovala za 18 pozicija”, navodi se, između ostalog, u ovom izvještaju.

Ipak, Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, smatra da stanje u BiH nije baš toliko loše kao što je to prikazano u ovom izvještaju, te misli da u svemu tome ima predrasuda od strane onih koji takve izvještaje prave.

“Ako uzmemo samo priključak struje, pitanje je gdje je lokacija i da li uopšte postoje infrastrukturni uslovi za taj priključak. Mi moramo priznati da jesmo u dobroj mjeri nesređeno društvo, ali stiče se utisak da tu ima dosta predrasuda o nama. Drugi nas vide tako, a bez da su provjeravali kako je”, rekao je Radivojac. Napominje da ne tvrdi da je u BiH sve “divno i bajno”, ali misli da je BiH nezasluženo na zadnjoj poziciji u regionu i Evropi, jer ima definitivno zemalja kod kojih je stanje gore nego u BiH.

U prilog tome, Radivojac ističe da je u RS proces registracije firme i započinjanja biznisa u velikoj mjeri pojednostavljen. Inače, na čelu liste “Doing Business” i u ovom izvještaju, kao i u prošlogodišnjem, našao se Novi Zeland, dok je Singapur preuzeo drugo mjesto od Danske, koja je sada na trećoj poziciji. Zatim slijede Hong Kong, Južna Koreja i Norveška, pa Velika Britanija i SAD, dok je Švedska na devetoj, a Makedonija na desetoj poziciji, koja je time postala lider u regionu po lakoći poslovanja. Na začelju ove liste, koja je obuhvatila 190 zemalja svijeta, nalaze se Venecuela, Libija, Eritreja, te Somalija na posljednjoj poziciji.

Poredak zemalja regiona

10. Makedonija

30. Slovenija

43. Hrvatska

47. Srbija

51 Crna Gora

81. BiH

 

(www.akta.ba/nezavisne novine)

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE