spot_img

Za rekonstrukciju „Bezistana“ pristigla jedna ponuda

za-rekonstrukciju-bezistana-pristigla-jedna-ponuda-1304

Na otvaranju ponuda za izradu projekata za rekonstrukciju „Bezistana“ pristigla je jedna ponuda, i to projektantske kuće iz Novog Sada, saopštavaju iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Da li će posao procjenjen na 2,5 miliona dinara biti i ugovoren, odlučiće komisija za javnu nabavku koja pregleda jedinu pristiglu ponudu. Na prošlogodišnju istovjetnu javnu nabavku nije se javila nijedna projektantska kuća, kažu u Direkciji.

Ovo gradsko preduzeće raspisalo je prošle godine tender za izradu projekata za rekonstrukciju „Bezistana“ i pješačkih prolaza uz njega. Tom prilikom nijedna projektantska kuća nije se javila na tender, te je Direkcija u martu ove godine ponovila poziv. Kako bi se šira stručna javnost upoznala sa tenderom, poziv je bio objavljen i na sajtu Društva arhitekata Beograda. Na tender se ovog puta odazvala projektantska kuća iz Novog Sada, iako je bilo za očekivati da se za dobijanje posla u ovoj javnoj nabavci prijave i firme iz Beograda.

Ukoliko komisija za javnu nabavku utvrdi da su Novosađani ispunili sve tenderske uslove, njima će biti dodjeljena izrada idejnog rješenja za rekonstrukciju „Bezistana“ sa postojećom dispozicijom objekata, idejnog rješenja za povezivanje sa „Čavketovim pasažem“ i idejnog projekta za rekonstrukciju „Bezistana“ sa procjenom investicione vrijednosti projektovanih radova, radi izrade studije opravdanosti.

Projekti treba da budu usklađeni sa idejnim rješenjem koje je dobijeno 2015. godine na konkursu za uređenje tri centralna trga u Beogradu. Obuhvat projekta je pješački prolaz „Bezistan“ uključujući i „Čavketov prolaz“, sve zajedno ukupne površine 13.667m². Projektom se predviđa revitalizacija i rekonstrukcija pješačkog prolaza, tako što će se ukloniti prepreke, žardinjere, kiosci i ogradice, a prostor će biti popločan kamenom sa formiranim slogom i opremljen urbanim mobilijarom, rasvjetom i zelenilom prema najvišim estetskim standardima.

Na mjestu gde se od 1870. godine nalazio hotel „Pariz“, poslije Drugog svjetskog rata, u samom srcu prijestonice, u pasažu koji spaja Trg Nikole Pašića i Terazije, projektovan je i sagrađen „Bezistan“, sa idejom da prolaz bude kulturni i turistički centar Beograda – pokriveni trg gde bi ljudi mogli da predahnu i odmore se od gradske gužve. Arhitekta Vladeta Maksimović osmislio je kružni trg sa mrežastim krovom na čijoj sredini je postavio fontanu sa bronzanom skulpturom Aleksandra Zarina – „Devojka sa školjkom“ postavljenom 1959. godine. Čitavo mesto nazvano je „Bezistan“, po uzoru na pokrivene tržnice kakve postoje u islamskom svijetu.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE