spot_img

Zabranjena gradnja u dijelovima Budve i Petrovca

zabranjena-gradnja-u-delovima-budve-i-petrovca-2402Gradonačelnik Budve Dragan Krapović donio je odluku o zabrani gradnje na područjima detaljnih urbanističkih planova (DUP) „Budva-centar” i „Petrovac-centar”, čime je obustavljeno izdavanje građevnskih dozvola za gradnju stanova i apartmana za tržište u elitnim dijelovima metropole turizma. Krapović je odluku potpisao pozivajući se na Zaključak o potrebni donošenja odluke o zabrani gradnje, koji je prije dvije nedjelje usvojila Skupština većinom glasova.

Dozvola se može jedino izdati za „izvođenje građevinskih radova radi hitne sanacije iznenadno nastalih oštećenja građevina radi sprječavanja nastanka dalje štete na građevini, susjednom objektu, javnim površinama…”.

On je i pismeno obavestio Sekretarijat za urbanizam da prestane sa izdavanjem građevinskih dozvola.

Odlukom je izuzeta gradnja hotela, porodičnih kuća do 500 kvadrata i infrastrukture.

Još 2013. godine, tadašnji predsednik Opštine Lazar Rađenović donio je odluku o izmjenama i dopunama pomenutih planskih dokumenta, nakon građanske incijative da se obore oba DUP-a zbog urbanističkog haosa u Budvi i Petrovcu.

Nova gradska uprava ranije je najavila da bi do početka nove građevinske sezone, odnosno do oktobra, mogla da donese izmjene i dopune oba planska dokumenta, i tako zaštiti brojne javne površine koje su se, kako navode, našle na udaru građevinskog lobija, ali i smanji spratnost koja je prelazila i 16 spratova.

Sekretarijat za urbanizam intenzivno izdaje dozvole za sva ostala građevinska područja, od Jaza do Buljarice, koja su pokrivena planskim dokumentima.

Brojni investitori i građani koji su izvadili urbanističko-tehničke uslove za gradnju stambenih zgrada u zoni uz obalu, moraće da sačekaju donošenje novih planskih dokumenta, a na čekanju je i nekoliko građevinskih dozvola koje su uveliko bile u proceduri.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE