spot_img

Zaha Hadid arhitektonski studio dizajnira novi transportni sistem

Zaha Hadid Architects udružili su se sa Hyperloop Italia kako bi zajednički dizajnirali Hyperloop sistem za brzi transport širom Italije.

Najava predstavlja još jednu prekretnicu za transportni sistem Hyperloop, koji sve više dobija na značaju u svijetu. Sporazum potvrđuje uspjeh partnerskog programa Hyperloop koji je pokrenula Hyperloop Italia da pozove partnere za razvoj projekta.

Hiperpetlja se može definirati kao ultrabrzi podzemni sistem javnog prijevoza koji može raditi brzinom od 965+ km / h unutar vakuumski zatvorenog tunela. Sistem brzog transporta Hyperloop Italia ima za cilj pokretanje putničkih kapsula u pneumatskim cijevima brzinom do 1.190 km/h.

Projektom će se vrijeme putovanja između drugog po broju stanovnika grada – Milana i aerodroma (Malpensa) smanjiti sa oko 40 na samo 10 minuta. Hyperloop Italia trenutno izvodi studiju izvodljivosti na predloženoj ruti.

Glavni arhitekt Zaha Hadid Architects Patrik Schumacher izjavio je: “Radujemo se saradnji s Hyperloop Italia; spoju transformativne arhitekture, inženjeringa i urbanog planiranja s najefikasnijom i najodrživijom prometnom mrežom kako bi se značajno poboljšala dostupnost i povezanost u gradovima.“

“Dijelimo multidisciplinarni pristup Hyperloops Italia, koji kombinuje inovacije u dizajnu i operativnim tehnologijama s napretkom u ekološki prihvatljivim materijalima i građevinskim praksama; omogućavajući nam da izvedemo otporne buduće projekte koji su inventivni, strukturno efikasni i održivi.”

Iako ih je prvi predložio Elon Musk, tehnologiju hyperloop razvija nekoliko kompanija poput Elon Muska The Boring Company, Virgin Hyperloop i HyperloopTT. HyperloopTT je licencirao tehnologiju za Hyperloop Italia za upotrebu u Italiji.

Prošle godine, Virgin Hyperloop je proveo prvi putnički test u hiperpetlji u Las Vegasu u SAD-u, označavajući napredak u tehnologiji.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE