Naslovnica Home Zajam od 65 miliona eura za izgradnju i modernizaciju cesta i mostova

Zajam od 65 miliona eura za izgradnju i modernizaciju cesta i mostova

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt sanacije štete nakon poplava i modernizacije cesta u FBiH) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

vijece_ministara_777

Riječ je o zajmu vrijednom 65 miliona eura s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, uz povoljnu EURIBOR kamatu. Dodatno će iz federalnog budžeta za realizaciju ovog projekta biti izdvojeno oko šest miliona eura.

Sredstva zajma namijenjena su sanaciji šteta nakon poplava uz istovremenu modernizaciju  cesta, izgradnju obilaznica oko Bugojna, Donjeg Vakufa, Gruda, Livna, kao i prvu fazu izgradnje obilaznica oko Cazina, Kiseljaka i Goražda. Istovremeno će dio sredstava biti utrošen za radove na južnoj obilaznici Mostara, izgradnju prve faze cesta između Izačića i Bihaćate Bihaća i Bosanske Krupe, kao i za sanaciju 16 mostova i jednog tunela.

Ovaj projekt je dio šireg investicionog programa „Modernizacija cesta u FBiH“, za koji su interes iskazale i Evropska investiciona banka (EIB) i Svjetska banka (WB), a koji je uključen u Program javnih investicija 2016 – 2018. godine.

 

akta.ba

Novosti

Pregradni zidovi

0
Pregradni zidovi su vertikalni razdjelnici koji se koriste za razdvajanje unutrašnjih prostora zgrade u prostorije i područja za cirkulaciju poput hodnika. Ovisno o korištenom...

Panel fasade: StoVentec Glas

Koje se skele koriste u građevini

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime