spot_img

Zakon će omogućiti pristojno održavanje zgrada

zgzgradeJuče (14.12.2016) je na skupštinskoj raspravi najviše reči bilo o Predlogu zakona o stanovanju i održavanju zgrada čiji je cilj, prema rečima potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, pristojno održavanje zgrada prvenstveno zbog bezbednosti. Ona je rekla da će stanari među sobom moći da izaberu upravnika, a da u slučaju da se odluče za profesionalnog upravnika zgrada, on će biti dužan da skupštini stanara podnosi izveštaj. Prema njenim rečima, skupština stanara će u svakom trenutku moći da prekine ugovorni odnos sa profesionalnim upravnikom ako je nezadovoljna njegovim radom, kao i da će sve odluke donositi stanari.

Mihajlović je u skupštinskoj raspravi o tom predlogu zakona rekla da će skupština stanara, koja se odluči za licenciranog profesionalnog upravnika, sklopiti sa njim ugovor i dogovoriti mesečnu cenu za taj posao.

– Procene su da je taj iznos između 200 i 350 dinara. Može da bude i manji – rekla je Mihajlović i rekla da se održavanje zgrada i do sada plaćalo.

U slučaju da nema dogovora o upravniku, prinudnog upravnika bira lokalna samouprava u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, koja je dužna da organizuje obuku za prinudnog upravnika, nakon koje će polagati ispit i dobiti licencu.

Opozicija, između ostalog, smatra da se predloženim rešenjima zadire u privatnost, da će uvođenje profesionalnih upravnika omogućiti partijsko zapošljavanje, da se uvode „privatni izvršitelji”, te da će građani dobiti nove troškove.

gradjevinarstvo.rs

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE