spot_img

Zašto je bitno imati kvalitetne šteke na objektima?

Vrata su jedan od najbitnijih dijelova bilo koje zgrade.

Međutim, često se skupa vrata kombinuju s niskokvalitetnim štekama, što kvari funkcionalnost kvalitetnih vrata. Pored toga, loša kombinacija kvalitetnih vrata i loših šteka predstavlja problem sa sigurnošću. 

U današnjem svijetu mnogi objekti imaju niskokvalitetne šteke koje negativno utječu na sigurnost, estetiku i funkcionalnost vrata. Ako šteka, brava, ručka ili bilo koji drugi dio nisu prihvatljivog kvaliteta vrata se mogu pretvoriti u noćnu moru. Ključevi se često zaglave u bravi, šteka se klima i spada i vrata gube svrhu. Tu su i troškovi popravke i zamjene, a ako se često dešava troškovi se gomilaju. 

Sigurnost vašeg doma i kuće trebao bi biti prioritet. Vrata imaju i statičku i dinamičku funkciju, zbog čega se treba fokusirati na fizička i mehanička svojstva. 

Sigurnost 

Provale u objekte najčešće se dešavaju zbog niskog kvaliteta, zbog čega je važno imati čvrste šteke koje će spriječiti provalu bez ključa. Pored toga postoji više drugih faktora koji vam daju dovoljan razlog da uložite u kvalitetnu šteku poput divljih životinja, jakog vjetra ili drugih elemenata koji mogu ući, tj. provaliti u objekat. 

Estetika i stil 

Kad obučete lijepu odjeću tražite jednako lijepe asesoare koji će odgovarati izgledu. Isto vrijedi i za vrata kuće. Samo izgradnja lijepog objekta nije dovoljno, vanjska vrata su prva stvar koju gosti ili prolaznici primijete. 

Izdržljivost i korištenje 

Lijepa vrata su beskorisna ako kvalitet šteke nije na istom nivou. Što je bolji kvalitet šteke to će duže trajati, čak i nakon grubog i dugog korištenja. 

Važni faktori koji se trebaju uzeti u obzir

  • Šteka treba biti lagana za koristiti
  • Težina šteke/brave treba biti proporcionalna težini vrata

Detaljnije na LINKU

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE