spot_img

Završena rekonstrukcija pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH

01_sanacija_plocnika_predsjednistvo_centar-ba Završetkom sanacije ograde oko zelenih površina okončani su radovi na rekonstrukciji pločnika u Ulici maršala Tita ispred glavnog odnosno svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Finansijeri projekta su Opština Centar i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, koji su zajednički izdvojili 363.000 maraka. Radove je izvodila građevinska firma „Sela“.

Projekat rekonstrukcije pločnika izradila je firma „Es hydrotechich“ d.o.o. Sarajevo, u skladu sa stručnim mišljenjem Zavoda za zaštitu spomenika koji je u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, pošto je u pitanju prostor uz zgradu Predsjedništva koja je nacionalni spomenik. Za nadzor projekta bila je zadužena firma „Coning“ d.o.o. Sarajevo.

U sklopu rekonstrukcije pločnika radnici građevinske firme „Sela“ su prvo uklonili kompletnu oštećenu asfaltnu i betonsku podlogu na dubini od 60 centimetara duž cijele dionice smještene između ulica Musala i Reisa Džemaludina Čauševića. Nakon podizanja kompletne nosive konstrukcije postavljena je nova tamponska podloga debljine 25 centimetara, izgrađen sistem za regulaciju oborinskih voda, te postavljena armirano-betonska podloga na koju su položene granitne kocke (kaldrma) veličine 10x10x8 centimetara. Kako je predviđeno projektom, postavljene su hidraulične rampe na prilazu glavnom ulazu, urađena je zamjena ivičnjaka te rekonstrukcija ograde oko zelenih površina.

sa-c.net

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE