spot_img

Željeznički Koridor 10 – novi „put svile” ka Evropi

zeleznicki-koridor-10-novi-put-svile-ka-evropi-0604

Kineska kompanija CCECC započela je obnavljanje željezničkog čvorišta Resnik. Posao vrijedan 23 miliona eura trebalo bi da bude gotov za godinu dana. Kinezima se više žuri nego nama, kažu projektanti, jer će željeznički Koridor 10 biti novi „put svile” ka Evropi. Kinezi koriste većinom našu radnu snagu i donose nove informacione tehnologije.

CCECC je prva kineska kompanija koja radi na železnici, a biće ih još, kažu u CIP-u koji je glavni projektant svih dionica na Koridoru 10.

Kinezi su zaintresovani za radove na pruzi iz dva razloga – da bi se van Kine obrnuo kapital i dobila referenca za radove u Evropskoj uniji i da bi se putni pravac od Pirejske luke do Budimpešte što prij završio, jer im je ta pruga potrebna za transport robe.

Za nekoliko nedjelja počinje i izgradnja dvokolosječne pruge od Beograda do Budimpešte za brzine do 200 kilometara na čas.

– Brzina do 200 kilometara na čas optimalna je brzina za Koridor 10 za prevoz robe. To bi trebalo da balkanske države usvoje kao standard, a da Evropska unija pomogne kreditima – kaže direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Kinezi su donjeli dosta novina u projektovanju i izgradnji. Procedure koje su nekada trajale godinama oni svode na nekoliko mjeseci. Vrijeme se štedi i na projektovanju i na izvođenju radova, jer se njima žuri.

Prvo veliko željezničko čvorište Resnik je bitno jer se tu račva Koridor 10 – jedan krak ide ka Crnoj gori, a drugi ka Makedniji i Grčkoj. Međutim, i prigradski željeznički saobraćaj dobiće novi komfor.

– Naravno, rekonstrukcija će obuhvatiti i stanice, dižu se peroni na visinu od 50 centimetara, takođe na dvije stanice Kijevo i Resnik rekonstruisaćemo perone – kaže Vladimir Lalić, glavni projektant pruge Resnik–Kijevo.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE