spot_img

Zgrada sa kristalno jasnom fasadom

zgrada-visoke-energetske-efikasnosti-sa-kristalno-jasnom-fasadom-1002-1Italijanska firma Giovanni Vaccarini Architetti je projektovala zgradu novog sjedišta švicarske kompanije Société Privée de Gérance (SPG), koja se nalazi u ulici Route de Chêne, odnosno na „vratima“ historijskog centra u Ženevi. Radovi su uključivali prenamjenu i proširenje postojećeg objekta. Počelo se sa definisanjem sofisticiranog arhitektonskog oblika koji je pretvorio sjedište u objekat koji kao da je vibrirajući i naizgled nedostižnih obrisa – ovim je promovisana energetska efikasnost zgrade.

 

Kvalitet radnih prostorija je predstavljao centralnu temu projekta koji, kroz originalni sistem koji se može videti na fasadi, daje šlagvort novom arhitektonskom rješenju sa snažnim estetskim vrijednostima i visokom energetskom održivošću.

zgrada-visoke-energetske-efikasnosti-sa-kristalno-jasnom-fasadom-1002-3Staklena fasada ima dvostruku ulogu – štiti unutrašnje prostorije od sunca i omogućava maksimalnu vizuelnu propusnost u odnosu na okolinu. Takođe omogućava da se poboljšaju zvučna i toplotna izolacija zgrade: dvostruki sloj omogućava da omotač može prirodno da se ventiliše i da obodni sistem ventilacije u kombinaciji sa internim prisiljava sistem ventilacije da smanjuje ukupnu potrošnju energije. Čelični konstruktivni elementi na fasadi, koje je proizvela firma Stahlbau Pichler, stvorili su modularno osciliranje i reflektujući se na staklene nijansirane panele dali materijalu svjetlosnu refleksiju.

 

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE