spot_img

„Živi“ zeleni most iznad auto-puta koji čuva životnu sredinu

Ovaj prekrasni zeleni most stvara prirodnu vezu između dva planinska vrha u blizini Seula u Koreji. Neometano se uklapa u okolinu i most obezbjeđuje siguran prolaz za divlje životinje i upućuje na tradicionalni korejski vrtni paviljon. Talasaste stranice konstrukcije simuliraju prirodnu planinsku stazu, dok je centralni dio više prilagođen ljudima da se kreću pravolinijski.

Most djeluje kao produžetak dvije postojeće planinske padine odvojene od prometnog auto-puta. Postavljen je na optimalnoj nadmorskoj visini kako bi se obezbjedila sigurnost i za odvijanje saobraćaja i za divlje životinje koje tu prolaze.

Svojim arhitektonskim dizajnom podsjeća na ritmičku prirodu tradicionalnih korejskih vrtnih paviljona koji su korišteni kao način uspostavljanja jače veze sa prirodom. Središnje jezgro mosta je za kretanje ljudi, a segmenti sa strane stvaraju blago valovit nagib koji koriste životinje.

Nudeći iskustvo slično hodanju po strani planine, postepeno se otvara prema širokom prostranstvu pružajući pogled na Seul i na sjever. Konstrukcija koju je projektovao tim „KILD“ – arhitekte: Ivane Ksnelashvili, Petras Išora, Dominykas Daunys i Ona Lozuraitytė – osvojili su prvu nagradu na takmičenju „Yang Jagogae Eco-Bridge Design Competition“.

 

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

 

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.