spot_img

Život i i postignuća Zahe Hadid

Hadidin prvi veliki projekat bila je Vitra vatrogasna stanica u Weil am Rheinu, Njemačkoj.

Zaha Hadid, punog imena Dame Zaha Hadid rođena je 31. oktobra, 1950. godine u Bagdadu, a umrla je 31. marta, 2016. godine na Floridi. Britanska arhitektica porijeklom iz Iraka poznata je po svojim radikalnim dekonstruktivističkim dizajnima. 2004. godine postala je prva žena koja je dobila Pritzkerovu arhitektonsku nagradu.

Raniji život i karijera

Hadid je počela svoje studije na Američkom univerzitetu u Bejrutu, diplomirajući na matematičkom smjeru. 1972. godine otputovala je u London gdje je pohađala Arhitektonsku školu. Tu je upoznala arhitekte poput Elie Zenghelis i Rem Koolhaas, s kojim je kasnije kao partner sarađivala. Hadid je osnovala svoju firmu u Londonu, Zaha Hadid Architects (ZHA) 1979. godine.

1983. godine dobila je na popularnosti zbog svog projekta The Peak na nacionalnom takmičenju u Hong Kongu. Dizajn rekreacionog centra bio je poput horizontalnog nebodera, čiji je dizajn inspirisan Kazimirom Malevichem i Suprematistima. Njene agresivni geometrijski dizajni okarakterisani su osjećajem fragmentacije, nestabilnosti i pokreta. Ovaj fragmentirani stil doveo je do toga da je se stavi u grupu s arhitektima koji su još poznati kao „dekonstruktivisti“. Ovaj projekat nikad nije realizovan, kao ni njeni mnogi drugi dizajni. Hadid je postala poznata kao „arhitekta na papiru“, što znači da su njeni dizajni bili previše avant-gardni da bi se realizovali. Njena impresija je rasla kad bi se njeni predivni dizajni egzibirali u muzeju poput umjetnosti.

Prvi projekti

Hadidin prvi veliki projekat bila je Vitra vatrogasna stanica u Weil am Rheinu, Njemačkoj. Njeni drugi projekti iz ovog perioda uključuju IBA Housing u Berlinu, Mind Zone egzibicioni prostor u Greenwichu, i Land Formation one egzibicioni prostor u Weil am Rheinu. U svim tim projektima, Hadid je dalje istraživala svoj interes u stvaranju povezanih prostora i dinamičkih skulpturalnih formi arhitekture.

Hadid je utemeljila reputaciju kao arhitekta 2000. godine, kad je počela raditi na dizajnu za novi Lois & ichard Rosenthal Cantru za Savremenu umjetnost u Cincinnatiju. Ovaj 7.900 kvadratnih metara velik centar, koji se otvorio 2003. godine, bio je prvi američki muzej u americi kojeg je napravila žena. Ono što je u biti vertikalna serija kocki i praznina, muzej se nalazi u središtu Cincinnatija.

Dio koji gleda na ulicu ima prozirnu staklenu fasadu koja poziva prolaznike da uđu u muzej. Plan građevine ima blage zakrivine koje se kreću prema gore nakon što posjetitelj uđe u zgradu; Hadid se nadala da će ovo predstavljati urbani ‘tepih’ koji će prirediti dobrodošlicu svima koji uđu.

Drugi projekti i značajne nagrade

Hadid je podučavala arhitekturu na mnogim mjestima, uključujući Arhitektonsku školu, Harvard Univerzitetu, Univerzitetu u Čikagu i Yale Univerzitetu. Dizajnirala je i namještaj, nakit, obuću, tašne, interijer restorana, pozornica, pogotovo za 2014. Filharmoniju Wolfgang Amadeus Mozarta u Los Angelesu.

Zbog iznenadne smrti od srčanog udara, dok se liječila od bronhitisa 2016. godine, Hadid je iza sebe ostavila 36 nedovršenih projekata, uključujući stadijum Svjetskog kupa 2022. godine, Antwerp Port House i King Abdullah Petroleum Studies i Istraživački centar KAPSARC u Rijadu. Njen poslovni partner, Patrik Schumacher, pretpostavljeni lider njene firme, uvjerio je da će postojeće komisije biti dovršene i da će se započeti nove.

 

Pored Pritzkerove i Stirling nagrade, njene brojne nagrade uključivale su Praemium Imperiale nagradu za arhitekturu Japanske škole umjetnosti (2009) i Royal Gold Medal za arhitekturu (2016), što je ujedno i RIBA-ina najveća nagrada. Hadid je bila član Encyclopaedia Britannica odbora za editorijal. 2012, proglašena je Damom komandantnog Reda Britanskog carstva.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE