Zračna luka s najvećim terminalom na svijetu koji ima krovni prozor veličine 25 fudbalskih terena

Većina nas je poprilično navikla na riječi “najveći na svijetu” koji se koriste za opisivanje različitih aspekata izgradnje, a ko s ovim epitetom najvještije upravlja, nego Kina – i upravo su to još jednom dokazali izgradnjom najveće zračne luke na svijetu, koja se nalazi u Pekingu. Ova zračna luka, nazvana Daxing, već je dobila i nadimak „ morska zvijezda“ koji je u dosta češćoj upotrebi od njenog stvarnog imena. Izgrađena je veoma pažljivo, kako bi olakšala rastući zračni promet u kineskoj prijestolnici, a očekuje se da će primiti i do 72 miliona putnika do 2025. godine.

Zračna luka je dobila nadimak “Morske Zvijezde” i ima najveći svjetski terminal na svijetu

Nova zračna luka nalazi se 46km južno od centra grada Pekinga i trenutno je velika 700 000 kvadratnih metara sa zemaljskim terminalnim prostorom od 80 kvm. Unatoč tome, već postoje planovi za njeno širenje u budućnosti, kako bi dostigla kapacitet do 100 miliona putnika godišnje.

Glavna zgrada terminala dovršena je 13. juna 2019., 4 godine nakon što je u potpunosti propala. Ima 4 odvojena sprata posebno dizajnirana da odvoje i olakšaju fluktaciju dolazećih i odlazećih putnika. Na području terminala nalazi se veliki luksuzni tržni centar kao i kafići.

Na kraju svake dvorane nalazi se čak pet tradicionalnih kineskih vrtova kako bi se putnici mogli odmoriti i opustiti. Sama arhitektura objekta terminala ide u skladu s tradicionalnim kineskim arhitektonskim principima koji organizuju manje građevine oko velikog scentralnog dvorišta.

Ova posebna dizajnerska osobina omogućuje parkiranje maksimalnog broja aviona na vrlo maloj udaljenosti od terminala, tako da je pješačka udaljenost za putnika od terminala do aviona najkraća.

print