spot_img

Ekrem Mušić: BiH ima sve predispozicije za izgradnju solarnih parkova srednjih veličina

Dobra visokonaponska mreža, povezanost sa EU, povoljna cijena slobodnih površina, odlična insolacija, povoljna investicijska klima. Sve su to elementi koji govore u prilog izgradnji.

Intervju: Ekrem Mušić, stručnjak za solarnu energiju

EMT Solar sa sjedištem u Sarajevu jedinstvena je na našem tržištu kada su solarni paneli u pitanju. Ekrem Mušić direktor je i vlasnik firme. Prije tri godine vratio se iz Njemačke nakon 19 godina rada. Donio je, kaže, znanje i nešto kapitala, ali prije svega volju za radom. Stručnjak je za solarnu energiju, a mi u nastavku teksta govorimo upravo o solarnoj energiji.

Za početak recite nam nešto više o sebi.

Rođen sam i odrastao u Bosankoj Otoci, gradiću na rijeci Uni. Zanimanje prema elektronici me je od djetinjstva, preko radio-amaterizma i prvog kućnog računara orijentisalo u profesionalnom životu, od srednje elektrotehničke škole, pa daljih studija i profesionalnog angažmana u oblasti elektronike. Imam četvoro već punoljetne djece. Dvije kćerke su u medicinsko-biološkom sektoru, dok su oba sina odabrala da studiraju u IT sektoru u Sarajevu.

Jedan ste od vrhunskih i vodećih stručnjaka za solarnu energiju, a nakon 19 godina rada u inostranstvu vratili ste u BiH. Recite nam šta vas je ponukalo na povratak?

U Njemačku sam otišao 2001. godine i tamo proveo 19 godina, radeći isključivo u oblasti elektrotehnike. Ni jednog dana za tih 19 godina nisam ni pomislio da ostanem do kraja radnog života u Njemačkoj. Primjeri bliskih članova porodice su najviše uticali na to, pa sam sebe uvijek nazivao „Gastarbeiterom“. Povratak je trebao da se desi i ranije, ali eto uvijek ostane nešto još da odradite i pripremite, pa je na kraju okidač bio početak Covid krize i majka u Bosankoj Otoci koja je tada kao najugroženiji član porodice. Bilo je i šoka i protesta drugih članova porodice, napustiti zonu komfora koju sam uspješno gradio 19 godina i praviti tako velike promjene u jeku krize, ali danas sam ponosan na taj potez.

Otkud ljubav prema ovome poslu?

Sve ukućani i komšije još uvijek prepričavaju anegdotu gdje sam kao mali dječak razbio tranzistorski radio samo da vidim „male ljude koji iz njega pričaju“. Mislim da je znatiželja, a ne potreba bila glavni pokretač tehnološkog razvoja čovječanstva. I danas nas znatiželja vodi na Mars kao što nas tjera da zavirimo u najskrivenije dijelove ljudske ćelije i genoma. Jer znamo mi da to radi, ali hajde da vidimo kako i hajde da to napravimo bolje. Znatiželja nas je dovela i do toga da više novca dajemo za razvoj boljih solarnih ćelija nego za razvoj boljih filtera za izduvne gasove. A solarna tehnologija je upravo ono što savjestan profesionalac, još ako je rođen na rijeci Uni, može da prihvati kao izvor napajanja sadašnjosti i budućnosti, bez izduvnih gasova, bez potrošnih mehaničkih dijelova, bez teško razgradivog otpada nakon isteka radnog vijeka.

U BiH ste osnovali kompaniju EMT Solar. Recite nam nešto više o kompaniji, njenom radu i ciljevima.

Iako je osnovana u jesen 2019. godine, prava aktivnost kompanije je počela u proljeće 2020-te, baš sa početkom Covid krize. Za početak su to bili poslovi mjerenja i optimizacije rada postojećih solarnih elektrana u BiH, jer smo već tada bili opremljeni vrhunskom opremom za mjerenje snage solarnih panela. Danas smo u vlastitom objektu u Sarajevu, sa skladištem repromaterijala, radionicom za izradu prototipona konstrukcija za panele, centrom za obuku, veleprodajom…Imamo brz rast koji uvijek donosi velike izazove i teret manadžmentu, pa nerijetko kažem „hajmo malo prikočiti i ponovo presložiti stvari“. Cilj naše kompanije je one-stop-centar koji klijentu ali i partnerima nudi cjelokupnu i kvalitetnu uslugu Upravo sada je momenat kada je bosanskohercegovačko tržište i investitori izloženi najvećim izazovima, vrijeme kada se lako naprave greške čije se posljedice trpe čitav 25-godišnji period rade solarne elektrane. A najskuplje greške počinju u samom planiranju i projektovanju.

Projektovanje, servis i izgradnja solarnih fotonaponskih elektrana u Bosni i Hercegovini ranije bili u začetku, a sada je to poprimilo drugačije razmjere. Sve je više interesa za solarnom energijom. Recite nam nešto više o tome?

Energetska tranzicija u EU, poskupljenje električne energije, sve su to izazovi koji su prisilili naše privrednike da traže rješenja mimo poticaja koji su do kraja 2020. bili osnovni pokretač izgradnje solara u Bosni i Hercegovini. S druge strane, gubitak radne snage je ponukao mnoge poduzetnike da ulažu u poslove koji su otporni na ovaj izazov. A solarne elektrane su upravo ta tehnologija koja ima niske potrebe za radnom snagom.

Da li zaista i koliko Bosna i Hercegovina ima potencijala za solarne elektrane?

Bosna i Hercegovina ima sve predispozicije za izgradnju solarnih parkova srednjih veličina. Dobra visokonaponska mreža, povezanost sa EU, povoljna cijena slobodnih površina, odlična insolacija, povoljna investicijska klima. Sve su to elementi koji govore u prilog izgradnji.

Koji su to benefiti od solarnih panela?

Obično ljudi znaju za samo jedan proizvod solarnih panela – električnu energiju. Međutim, uštede karbosnkih emisija su drugi produkt koji u pojedinim momentima nekim investitorima donosi više novca nego sama prodaja električne energije. Razlog za to je već spomenuta energetska tranzicija EU, koju naši investitori trebaju iskoristiti.

U kojem dijelu najviše radite i na koje projekte ste najviše ponosni?

Najviše smo ponosni na najteže projekte, a ne na najveće. Projekat u Busovači gdje smo izgradili solarnu elektranu srednje veličine sa sezonski podesivom konstrukcijom, zatim završen projekat na Bišće polju u Mostaru, na objektu koji je izgrađen na mjestu gdje je izmjerena najveća bazna brzina vjetra u naseljenom mjestu u Bosni i Hercegovini, projektovanje jedne velike i  izuzetno zahtjevne elektrane jednoj metalurškoj kompaniji u Zenici, to su projekti na kojima smo „pekli zanat“ i dokazali da možemo napraviti kvalitetan proizvod.

Kako i na koji način pristupate klijentima, nudite realizaciju projekata po principu “ključ u ruke”. Kako klijenti reaguju na takav način?

Vjerujete li da većina klijenata i ne zna šta je „ključ-u-ruke“? Upravo zbog mase kompanija našem sektoru koje nude „ključ-u-ruke“ taj pojam je dobio različite mjere. „Ključ-u-ruke“ gotova izgrađena elektrana, sa ili bez priključenja na mrežu, sa ili bez atesta i tehničkog prijema, „ključ-u-ruke“ sa ili bez administrativnih i pravnih poslova saglasnosti i dozvole, „ključ-u-ruke“ sa ili bez ugovora o otkupu i sa ili bez nužnog održavanja. Dovoljno varijacija za mnogo različitih ključeva. A naša kompanija nudi svaki od njih, ali i onaj koji koji odgovara u svaki od ovih „vrata“.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE