spot_img

Očaravajuće kamane fasade

Ljepota prirodnog kamena stoljećima očarava, kako u interijeru, tako i u eksterijeru. Zaista bi bio grijeh ne iskorištavati ovaj izdašni prirodni materijal u zdanjima arhitektonskih ljepotica.

kao naslovna ili tak nest

Šarmantne i misteriozne u isto vrijeme, kamene fasade nastavljaju biti jako čest izbor prilikom odabira rješenja za trajan i predivan dizajn eksterijera u vremenu kada se novi građevinski materijali razvijaju jako brzo i sve ih je više. Ko ne voli prolaziti gradovima i nalijetati na kamene kuće koje vas naprosto očaraju svojom romantičnom pojavom. Ovi minijaturni dvorci, kao da imaju mogućnost da vas vrate nazad kroz vrijeme.

Nekoliko prednosti čine kamene fasade pametnim opcijama; prirodni stil koji dolazi sa korištenjem sirovog kamena, kao i mnoge opcije izbora boja su definitivno na samom vrhu liste. Pored toga što daje divnu teskturu koja cijelokupni kompozit fasade podiže na jedan sasvim viši nivo, prirodni kamen nudi jednu novu razinu trajnosti i izdržljivosti koja se ne može naći u puno građevinskih materijala. U pitanju je gruba materija, koja neće izblijediti vremenom i koja se neće urušiti uslijed uticaja vremenskih uvjeta.

Kamen je jako dobar izlolacijski materijal i pomaže pri regulaciji temperature unutar kuće. Za sve one koji misle zeleno, kamene fasade su održive opcije, koje se idealno stapaju sa krajolikom ili imitiraju prirodni nagib strane.

U nastavku teksta odmorite oči pogledima na neke od najljepših kamenih fasada.

Dvije kamene kolibe spojene zatvorenim staklenim stubištem 

1

Irski krajolik predstavlja savršenu scenu za ovaj mix kolibske arhitekture i modernog redizajna. Ova očaravajuća građevina sastavljena je od dvije kamene zgrade koje su povezane sa transparentnom strukturom ispunjenom svjetlošću.

Inspiracija u renovaciji i spašavanju stare kamene kolibe

2

Ova kamena ljepotica nalazi se u Škotskoj i locirana je usred prelijepog krajolika koji daje panoramske poglede na Cairngorm planine i Spey dolinu. U pitanju je u najmanju ruku iznenađujući rezidencijalni dizajn koji su osmislili, odnosno rehabilitirali arhitekti Stuart Archer u Liz Marinko. Sve riječi su suvišne kad slika govori sve.

Farma pretvorena u savremeno odmaralište

3

Firma Dom Arquitectura uradila je izvanrednu transformaciju povjesne farme u gradu La Cerdanya u Španiji, pretvorivši je u savremeno odmaralište. Ova kamena ljepotica sa svim svojim čarima, nalazi se na zapadnim Pirinijima, na samoj granici Francuske i Španije. Teško je povjerovati da su ovdje nekada bili staja, skladište i prostor za sijeno. Sve što se sa slike može zaključiti jeste da je ovo topli dom sa nekoliko paviljona za goste.

Spoj modernog i rustičnog

4

Ovo kameno zdanje smješeteno je u Oregonu i predstavlja odličan način izražaja u kome su spojeni različiti stilovi. Kreativnost dizajna implementiranog na ovoj kamenoj fasadi leži u spajanju kamena sa čelikom. Ovaj spoj daje dodatnu dinamiku i moderan izgled koji karakter ove kuće podiže do nebesa u posebnosti.

Planinski, rustično i očaravajuće

5

Firma cdrg+RedTeam iz Kanade marljivo je radila na Rock Copper Glass projektu kamene kuće u planini. Onog momenta kada bacite pogled na ovu kuću, počnete se naprosto utapati u njen, jasno definisani, plan, zaglađen izgled te inspirativnu uporabu prirodnog kamena i integraciju sirovog materijala. Ova kuća predstavlja direktni dizajn odgovor na sam krajolik kao i formu iskoristivosti građevinskih materijala, koji se kombiniraju pri stvaranju solidne, robusne strukture.

Moderni kameni paviljon sa čelićnim okvirom

6

Ovaj paviljon pod nazivom Westcliff dizajnirala je firma GASS Architecture, a paviljon je smješten u Johanesburgu. Ovo originalno dvosobno zdanje smješteno je usred skrivene šume u blizini relativno strmog nagiba sa fantastičnim pogledima na Johanesburg.

Istinska kamena arhitektura u Švicarskoj

7

Firma Savioz Fabrizzi Architecte uspjela je spasiti najbolje odlike tradicionalne kuće iz 1800-tih u Švicarskoj kada je napravila ovu savrmenu kuću. Kamena površina čini ovaj nekonvencionalni projekat savršeno utopljenim u prirodni krajolik u kom se nalazi. Cilj je bio da kuća izgleda kao da je isklesana od obližnje stijene što je i ostvareno.

Kamena ljepotica presvučena u drvo

8

Kamenu kuću na Kipru koja je presvućena drvenim slojem osmislila je firma VARDA studio. Kuća je smještena na brdovitom imanju ispod grčkog sunca. Sa odlikama moderne grčke arhitekture, ova kuća se razlikuje od ostalih koje je okružuju zbog svog volumetričkog dizajna.

Staklo i kamen – savršen spoj

9

Da staklo i kamen mogu biti spoj iz snova dokazuje ova moderna kuća, koja je zapravo redizajn staje iz 15.stoljeća. Kuću je dizajnirao britanski arhitektonski studio MOOARC te je bivša staja iz 15.stoljeća na otoku Guernsey pretvorena u visoko luksuznu modernu kuću pod nazivom La Concha House. Remodeliranjem stare strukture, arhitekti su uspjeli napraviti zanosnu privatnu rezidenciju koju odlikuju prirodna ventilacija i reciklirani građevinski materijali.

Skupo i spektakularno

10

Ovo privatno odmaralište iz Utah-a, u SAD dolazi sa jako puno iznanađujućih i izvanrednih odlika. Sa zgradama koje ponosno stoje i još ponosnije odaju počast Staroeuropskom stilu te sa svojim visokim i očaravajućim zidovima i velikim prozorima, Mount Olympus kompleks zasigurno je jedno od najljepših kamenih zdanja na našoj listi. Ovo imanje mnogi, s pravom, smatraju kućom iz snova.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.