spot_img

Otkriven projekat prvog stambenog tornja Kengo Kume & Associates u SAD-u

Projekat se nalazi do Versailles zgrade, Art Deco hotel iz 1940-ih koji se trenutno obnavlja od strane arhitekte Jean-Michel Gathy-ja. 

Arhitektonska firma sa sjedištem u Japanu, Kengo Kuma and Associates otkrili su projekat onoga što će za njih biti prvi stambeni toranj u SAD-u. Nalazeći se odmah do mora, na Miami plaži, ovaj objekat od 18 spratova smjestit će privatne kondominijume za ugostiteljski brend Aman. 

Art Deco arhitektura Miamijevog distrikta Faena ima unikatan ritam, koji se, prema arhitektima, ogleda u geometriji nove građevine kroz njene vertikalne i horizontalne linije. 

Dizajn Aman Miami naglašava ritam arhitektonskog pejzaža. Geometrija je inspirisana lakoćom i slobodom jazz-a. To se dobro uklapa s okeanskim horizontom označenim vertikalnim linijama drveća i tonom Art Deco arhitekture koja je specifična za Faena distrikt u Miamiju. 

Tri sprata-visoki stubovi podržavaju strukturu da bi se omogućio što bolji pogled na more s prvog sprata. Prema projektantskom timu, plafon u prizemlju nije izdignut samo radi estetike, već da bi se zadovoljili stanari. U atrijumu, zidovi i stubovi prekriveni su drvenom rešetkom, stvarajući organski efekat nalik na granu drveta, element specifičan za Kumin dizajn. Drvene rešetke nastavljaju uz strane fasade, stvarajući grilje i dajući teksturu zastakljenoj fasadi tornja. 

Kengo Kuma jedan je od najznačajnijih japanskih figura u savremenoj arhitekturi. Njegova reinterpretacija tradicionalnih japanskih arhitektonskih elemenata za 21. stoljeće uključuje korištenje prirodnih materijala, novih načina razmišljanja o svjetlu i lakoći, i arhitekturu koja naglašava, a ne dominira.  

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.