spot_img

Pečat savremene arhitekture na planinskoj kući u kreaciji studia Kota

Predstavljamo Vam projekat tradicionalne planisnke kuće u kreaciji arhitekstonskog studija Kota, na čelu sa Semirom i Enom Imamović.

Kroz srž projekta prepliću su tradicija planinske vlašićke kuće ali i brojne moderne karakteristike koje se kriju kako na spoljašnjosti, tako i u unutrašnjosti kuće. Kreiran je gotovo magičan ambijent.

Poštujući propise o planiranju i izgradnji na jednom takvom mjestu, uspjeli smo projektovati izuzetno modernu kuću koja evocira duh starih vremena, ističu iz arhitektonskog biroa Kota.

Gledajući objekat iz daleka, masivan krov je sa tradicionalnim pokrovom šindrom  koja se često može vidjeti na planinskim kućama na našim podnebljima,  čini da objekat  na prvi pogled deluje poput tradicionalnih kuća, međutim  pečat savremene arhitekture je postignut specifičnim volumenom koji se prožima kroz tradicionalnu formu  tako da na taj način dobivamo objekat koji se u savrešeno uklapa u postojeći ambijent.

Fasada kuće također je urađena u prirodnom maniru, u provjerenoj kombinaciji kamen – drvo, sa velikom terasom i ognjištem u sredini koji također evocira duh i plan svake planinske tradiocionalne kuće. Sve te kuće su imale četvrtastu osnovu sa ložištem u sredini, a na kamenim zidovima postavljeni su maleni prozori. Stanovnici su se prilikom doseljavanja prilagođavali posebnostima terena i surovoj planinskoj klimi, posebno jer tokom zime su nanosi snjega mogli biti i do nekoliko metara.

Zanimljiva fasada i spoljašnost, najavljujuju da se iza zidova krije kompleksna unutrašnjost. Unikatna, odvažna, moderna.

Inovativna organizacija unutrašnjeg prostora je odmah uočljiva jer spoljašnost itekako diruguje ovaj šarmantni enterijer koji je uslovljen vanjskom formom tačnije kosinama krova.

Cijela struktura kuće osmišljena je tako da što se penje više, to se redaju prostorije koje nude više  privatnosti. Neobična organizacija odaje utisak da se penjete planinskim stazama ka vrhu.

Pored tradicionalnih lokalnih materijala – drveta i kamena, projekat uvodi i one nešto modernije poput falcovanog lima i velikih staklenih portala.

Zavodljiv dizajn kreira prelijepu igru svjetlosti i sjenki.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.