spot_img

RETROSPEKTIVA 2018 – Investicije u oblasti NEKRETNINA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.
Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru NEKRETNINE.

Prateći stanje na tržištu nekretnina u BiH, koje pokazuje da raste broj izgrađenih stanova, kao i da raste prodaja novoizgrađenih stanova, investitori se u većim gradovima utrkuju ko će ponuditi bolje uslove u okviru sve modernijih stambeno-poslovnih kompleksa. Za očekivati je da prednjače Sarajevo i Banjaluka, ali ih u stopu prate sve popularnije Trebinje, pa Mostar, Tuzla,…Stručnjaci koji prate ovo tržište naveli su krajem 2018. godine da neće doći do prezasićenja tržišta, jer se u svim većim gradovima sve što se sagradi i proda. Kažu da se u Sarajevu poslovni prostor ili stan proda i prije nego što se završi gradnja.

Ono što ide u prilog kupcima stanova i poslovnih prostora je statistika državne agencije iz koje se vidi da je u blagom padu cijena kvadrata širom BiH. Međutim, ovaj podatak ide u prilog i investitorima jer utiče i na veću potražnju za nekretninama.

Pogledajmo šta je naše korisnike najviše interesovalo u sektoru nekretnina u 2018.

Prvo mjesto naše liste najčitanijih investicija u nekretnine zauzima atraktivni stambeni kompleks u Mostaru u koji firma Cesar’s Residence planira da uloži 7 mil KM. Kompleks na obali Neretve trebalo bi da bude useljiv do kraja februara 2019. godine. Imaće ukupno 20 stanova, a specifično je to što će u sklopu njega biti zatvoreni bazen i fitnes sala.

– Stambeni kompleks koji gradimo imaće stanove različite strukture, zajedno sa penthausom. Imaće dva nivoa suterena, prizemlje, dva sprata i potkrovlje. Zatvoreni bazen i fitnes sala gradiće se u suterenu -2, gdje će biti smještene i ostave budućih stanara – rekli su za eKapiju iz firme Cesar’s Residence.

Objekat će imati i dvorište sa igralištem za djecu orijentisano prema Neretvi, koje je zamišljeno kao zajednički prostor stanara za odmor.

Drugoplasirani projekat je Poljine Glade u Vogošći. U naselju Hotonj planirana je gradnja stambenog naselja sa 10 vila i internom saobraćajnicom, na površini od 1,4 hektara. S tim u vezi, Općina Vogošća je početkom 2018. donijela Odluku o izradi Regulacionog plana Naselje Travnjak.

Sarajevska firma TAZ Group izradila je idejno rješenje i zadužena je za pripremu lokacije i ishodovanje svih dozvola. Nakon što bude završeno naselje, TAZ Group radiće na prodaji nekretnina.

 

Poljine Glade u Vogošći

Kako je eKapiji u martu 2018. rekao Jasmin Imamović iz TAZ Group, procjenjuje se da će investicija koštati oko 2,8 mil EUR.

– Za ovaj projekat je zainteresovan jedan domaći investitor, bivši sportista. Cilj je da u ovom naselju privučemo sve one koje žele živjeti u zdravoj sredini, a opet blizu grada – istakao je tada Imamović.

Još jedan stambeni objekat u Mostaru zazeo je visoku poziciju na našoj listi. Objekat Belvedere, koji je na trećem mjestu, trebalo bi da bude useljiv od aprila 2019. Udaljen svega nekoliko stotina metara od Starog mosta, imaće samo 14 stanova, ali specifične i kvalitetne dodatne sadržaje.

Prema riječima Edina Batlaka, direktora Agency plus Mostar, agencije ovlašćene za prodaju ovih stanova, riječ je o vrlo atraktivnom objektu sa panoramskim pogledom na Mostar, gdje svaki stan raspolaže prostranom terasom. Osim toga, u sklopu objekta su tokom cijele godine dostupni fitnes sala i bazen.

– Na etaži suteren -2 nalazi se garaža sa 11 parking mjesta, dok je u suterenu -1 smještena fitnes sala sa otvorenim/zatvorenim bazenom koji ima direktnu izloženost suncu. U prizemlju se nalazi 1 jednosoban i 2 dvosobna stana, a na prvom i drugom spratu po tri dvosobna stana veličine od 71-89 m2, a na posljednjoj etaži 5 jednosobnih stanova neto korisne površine od 33-49 m2 – rekao je Batlak u ranijem razgovoru za eKapiju.

Investitori ovog objekta su privatna lica, a vrijednost ulaganja iznosi 1,86 mil KM.

Stambeno-poslovni kompleks Oaza u Doboju vrijedan 20 mil KM zauzeo je četvrtu poziciju liste najčitanijih. Firma Proda Mont počela je u oktobru 2018. gradnju ovog kompleksa koji će, kako su rekli iz ove dobojske firme za eKapiju, u potpunosti promijeniti način gradnje u tom gradu, nudeći komfor i kvalitet života.

Kompleks Oaza imaće tri objekta sa više od 300 stanova, kvadrature od 24 m2 do 100 m2.

– Našim klijentima ćemo omogućiti da kupe stan sa svim onim sadržajima koji čine njegovo okruženje – obilje zelenila, mjesto za šetnju, prodavnice, dječije igralište, obezbijeđen parking za svaki stan, maloprodajni objekti, kao i ostali neophodni uslužni sadržaji – naveli su iz Proda Monta.

U toku je gradnja prve zgrade sa 7 spratova i 91 stambenom jedinicom. Druge dvije faze ići će u kontinuitetu, “jedan objekat za drugim”, te je plan da kompletno naselje bude završeno do kraja 2022. godine. Kada bude završeno, imaće ukupno 315 stanova.

I Banjaluka će u narednim godinama dobiti moderan kompleks sa 30 stambenih i poslovnih zgrada. U City Block-u, čija je izgradnja krenula sredinom 2018. godine, planirana je izgradnja 25 stambenih i 5 stambeno-poslovnih zgrada, zatim hotela, tržnog centra, vrtića, ambulante…U budućem kompleksu, površine 10,5 hektara, planirani su i ostali sadržaji kao što su apoteka, fitnes centar, banka, ugostiteljski objekti, te objekti za zabavu djece i odraslih.

City Block u Banjaluci

Investitor i izvođač radova je banjalučki Hidro-kop, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu ove kompanije, trenutno se gradi stambeni objekat A.

Regulacionim planom predviđeno je oko 100.000 m2 stambenog prostora sa oko 1.400 stanova. Takođe, planirano je i oko 10.500 m2 poslovnog prostora. Površina planiranog hotela je oko 6.000 m2, a ambulante oko 400 m2.

Investitor navodi da će svaka lamela imati i video nadzor, a završetak izgradnje lamele 1 i 2 planiran je na ljeto 2019. godine. Ova investicija je zauzela petu poziciju najčitanijih.

Šestoplasirana je vijest da je u martu 2018. sarajevska firma Unigradnja počela izgradnju stambeno-poslovnog objekta Kula u općini Novi Grad, u Bulevaru Meše Selimovića. U ovom objektu od 15 spratova i površine 7.500 m2 predviđeni su stanovi kvadrature od 35, 50, 55, 69 i 126 m2. Nova stambeno-poslovna zgrada biće oslonjena na postojeću zgradu na Otoci.

Investitor i izvođač radova je Unigradnja, dok će nadzor vršiti kompanije Argentaria i Čema. Predviđeni rok za završetak radova je april 2019. godine.

Naše čitaoce je zanimala i izgradnja do sada najluksuznijeg kompleksa u Trebinju koji se nalazi na sedmom mjestu. Firma Herc invest počela je 2018. godine izgradnju luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa Centar u Trebinju, na lokaciji nekadašnjeg preduzeća Travunija.

U toku je izgradnja dvije zgrade (Objekat 2 i Objekat 4) od ukupno sedam koliko će ovaj kompleks u srcu grada imati. Prva faza radova na ova dva objekta rezultiraće sa ukupno 145 stanova, različite kvadrature.

Između budućih zgrada su predviđene zelene površine, dječija igrališta, fontana, urbani mobilijar…

Kako su rekli za eKapiju iz firme Herc invest, ostali objekti gradiće se nakon zavšetka prva dva. Posebno zanimljivo je to što će na vrhu zgrada biti bazeni, kapaciteta 136 m3, dužine 15 m i širine 6 m, što ovaj kompleks čini najluksuznijim kako u Trebinju, tako i šire.

Na listi eKapije od jedanaest najčitanijih investicija u nekretnine nalaze se još Golden Hills u TarčinuPanorama Hills u Hadžićima, zatim stambeno-poslovni objekat Sarajevo Family Place u Lukavcu, kao i kompleks Bulevar na Stupu.

 

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE