spot_img

Uklapajući betosnski blok sistem smanjuje vrijeme gradnje za 50 %

Ovaj sistem za samo-gradnju, poznat kao Blok ARMO u biti je gigantska vertikalna slagalica. Materijal koristi šest različitih oblika, koji se intuitivno ukopčavaju i daju strukturalno solidan konačni rezultat.

1

Ukoliko ste ikada imali posla sa postavljenjem betosnkih blokova u sklopu gradnje, onda sigurno znate koliko je vještine i rada uključeno u manipulisanje sa stotinama betonskih blokova da bi se stvorile građevinske strukture. Rad koji zahtijeva ovakvu vještinu i košta ponekad može biti previše za ekonomski neprivilegovano stanovništvo. Upravo zbog toga, meksička građevinska kompanija Armados Omega razvila je drugačiji pristup: ukopčavajući, bez maltera blokovi koji ne zahtijevaju profesionalne graditelje.

Sektor u usponu u gradnji razvija nove sisteme koji uspijevaju ne samo samnjiti vrijeme i troškove izgradnje, nego i rješavaju problem smještaja u Meksiku i to u najneprivilegovanijim područjima. Inspirisane prethodno poznatim tehnikama gradnje, nacionalne kompanije na stranim tržištima predlažu nove modele gradnje koji koriste manje materijala i imaji veću strukturalnu stabilnost i veći komfor. One također uvode i pametne materijale koji su prilagodljivi bilo kojoj konstrukcijskoj potrebi.

3

Kao dio ovog novog industrijskog buma, Juan Manuel Reyes iz firme Armados Omega i arhitekta Jorge Capistrán razvili su novi niskobudžetni konstrukcijski sistem koji također smanjuje vrijeme gradnje za oko 50 %. U sklopu ovog sistema koriste se pojedinačni blokovi koji ne zahtijevaju malter ili vještu radnu snagu.

Sistem koji podsjeća na slagalicu

Blokove koji se korsite u ovom sistemu gradnje nazvali su ARMO te su se oni na tržištu pojavili u drugoj polovini prošle godine, a osnovni moto kampanje koja ih je trebala plasirati na meksičko i svjetsko tržište bio je „Osiguravanje konstrukcijskih sistema koji će dalje doprinositi meskičkom društvu i ispuniti zahtijeve za pristojnim smještajem“.

Proizvodni proces kamenih blokova koristi metodu baziranu na recikliranim materijalima i metode manje potrošnje vode. Tim koji je razvio ove blokove zainteresovan je i za plasiranje na tržište novog sistema uklapajućih betonskih blokova na različim skalama i za različite potrebe.

4

Jorge Capistran koji je i patentirao ovaj inovativni sistem i stavio ga u praksu još davne 2009. godine na projektu u Sierra Negra, Puebla sagradio je preko 300 domova koristeći ovaj sistem gradnje.

Juan Manuel Reyes objašnjava da se „sistem sastoji od šest dijelova koji se sami sklapaju i sami podupiru. Metalna šipka se umetne na svakih 80 centimetara bez potrebe za posebnim temeljem i tako stvara novu strukturu u koju možemo postaviti cijevi i žice bez ikakvih problema“.

Ideja ovog sastavljanja, koja podsjeća na slagalicu, jeste eliminacija dugotrajnih obuka ili sporednih građevinskih sistema koji kompliciraju sistem slaganja ili stvaraju dodatne troškove.

Ovaj sistem gradnje pomaže radnicima jer im sada nije potrebna posebna obuka da bi bili u stanju implementirati sistem“, kaže direktor Juan Manuel Reyes.

Sa tvornicom u Choluli, Puebla, meksička kompanija nastavlja stvarati nove elemente koji daju raznolikost proizvodu i funkciji istog. Razvijaju nove dekorativne elemente sa raznim finišima, bojama i teksturama u nadi da će ovaj sistem zamijeniti tradicionalne sisteme gradnje, smanjiti troškove i značajno doprinijeti građevinskom sektoru, prvo u Meksiku, pa onda dalje.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE