spot_img

”Vila Pontis” je objekat koji do sada nadilazi elemente arhitekture na koju smo već navikli

GODINA: 2022

LOKACIJA: Zabilje, Vitez

PROJEKTANTI: Josip Ledić,dia Sabrina Čorbić,dia

KATEGORIJA: Stambeni objekti

LEDIĆ ARHITEKTURA

Vila Pontis je objekat koji do sada nadilazi elemente arhitekture na koju smo već navikli.

Svojim posebnim dizajnom i slaganjem formi, aludira na potpuno slobodan i čist prostor koji sam po sebi podsjeća na “most” koji spaja dva dijela – postojeću strukturu, u vidu prizemlja, te prirodu koja se nalazi sa suprotne strane.

Naime, riječ je o stambenom objektu koji je u svom prizemlju već izgrađen, ali mu je zbog neophodne površine i manipulativnog prostora dograđena posebna jedinica u kojoj su smještene vertikalne komunikacije. Pored njih, tu se nalaze i tehničke prostorije kao i ured.

Na katu se nalaze čak četiri spavaće sobe, prostrana kuhinja, trpezarija, dnevni boravak i sanitarije. Gornja etaža je pozicionirana u suprotnom pravcu od prizemlja, te smo time dobili prostranu terasu koja pruža izniman pogled ka planinskim obroncima i urbanoj strukturi koja se nalazi u blizini.

Upravo zbog tog pogleda je cijela etaža zarotira u već pomenutom pravcu. Kako fizički, tako smo i kroz materijalizaciju odvojili dvije etaže i na taj način doprinijeli samoj formi.

Upotpunosti jednostavan izgled, ponekad zna da doprinese doživljaju prostora, a jedan “TWIST” je dovoljan da taj isti objekat postane unikatan!

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE