spot_img

Zgrada ‘AXE’: Karakterističan oblik lokacije definisao je strogu formu objekta

Karakterističan oblik lokacije definisao je strogu formu objekta, čiji je radni naziv Zgrada sekire. Minimalistički izgled i atmosfera zgrade stvaraju snažan dojam spomenika koji oštro strmi ka moru. Objekat se nalazi unutar gradskog jezgra Kotora, na uzvišici sa koje se pruža nesmetan pogled na more i pejzaž zaliva. Na arhitekturu jasnih linija i naglašenih oštrih uglova uticala je konfiguracija parcele. Pojednostavljena, moderna forma zgrade razlikuje je od višebojnog urbanog okruženja, što znači da je fokusirana na sebe i daje novi štih ovom gustom prostoru.

Godina projekta: 2014

Status projekta: Izgrađen

Vrsta projekta: Stambena zgrada

Lokacija: Dobrota, Kotor

Klijent: Napredak AD

Projektni tim: Nikola Novakovic, Aleksandar Lukić

ENFORMA

Kredit za fotografiju: Miloš Martinov

Idejno rješenje zasnovano je na preplitanju osnovne konstrukcije, srca objekta, koje je definirano tamnim kamenjem, i sekundarne bijele fasade u obliku membrane koja je prevučena preko osnovnog elementa. Ovo je stvorilo priliku da se poigrate sa otvorima na fasadi i materijalima zgrade.

Stanovi su organizovani tako da dnevne zone prikupljaju optimalnu južnu insolaciju i najatraktivniji pogled na okolinu, dok se noćna zona nalazi na mirnoj istočnoj strani.

Konstrukcija je okružena tradicionalnim suhozidima, koji definiraju nivo prizemlja, zamišljen kao intimna polujavna zelena bašta namijenjena stanarima. Zelenilo vizuelno i fizički odvaja baštu od javne površine ulice, stvarajući intimni kutak unutar urbanog tkiva.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE