Arhitektura i igra svjetla

Sjedište kompanije PHILIPS

Arhitektonski studio: LIAG Architects

Lokacija objekta: Eindhoven, Holandija

Funkcija:  ured, renoviranje

Sjedište kompanije Philips Electronics u Holandiji dizajnirano je 1965. godine od strane arhitektonske kompanije Roosenburg-Verhave-Luyt-de Longh (trenutno LIAG). Podovi u uredu su usidreni na golemim čeličnim križnim gredama koje prenose sile na jezgru zgrade. Jezgra je izrađena od središnje stabilizacijske jezgre i dva završna jezgra, koja sadrže stepeništa, liftove i vertikalne transportne kanale. Philips je odabrao LIAG za obnovu / redizajn zgarde.

Glavni fokus nove grade je na staklenoj ovojnici koja oblaže postojeće dijelove objekta. Ono što je ranije bilo izvana sada je postalo interijer. Posebna poažnja je posvećena rasvjetu u / oko zgrade. Otvori na krovu služe za osvjetljavanje podnožja zgrade. Ovo je pretvorilo ovaj objekat u svjetionik za grada Eindhovena.

Pogledajte video na kojem se vidi fascinantna rasvjeta ovog objekta:

https://www.youtube.com/watch?v=N1qyvED6owc

m-Kvadrat

print