spot_img

Bojana Čikić: Aluminijumski sistemi za moderne potrebe gradnje

Sarajevo je grad poznat po svojoj bogatoj arhitekturi i kulturnoj baštini. Sa svojom jedinstvenom mješavinom orijentalnog i evropskog stila, Sarajevo pruža inspiraciju za mnoge arhitekte, dizajnere i stručnjake iz cijelog svijeta. Otvorenje izložbenog salona kompanije Alumil u Sarajevu je značajan korak za grad i regiju, pružajući priliku za razmjenu znanja, inspiraciju i napredak u arhitekturi i građevinskoj industriji. Ovo je bio povod za razgovor s Bojanom Čikić, arhitekticom koja u kompaniji Alumil radi na poziciji inženjer konsultant. Prateći misiju kompanije, Alumil inženjerski tim trudi se da izađe u susret potrebama korisnika i doprinese unapređenju kvaliteta životnih prostora, istovremeno integrišući održivost i energetsku učinkovitost.

Intervju: Bojana Čikić, arhitektica

Svečano je otvoren izložbeni salon kompanije Alumil u Sarajevu. Možete li nam nešto reći o konceptu i inspiraciji koju ste koristili pri dizajniranju izložbenog salona?

Pri dizajniranju koncepta izložbenih salona, dizajn tim naše kompanije iz Grčke, fokusirao se na stvaranje otvorenog i prostranog prostora koji će omogućiti najbolju prezentaciju proizvoda kompanije Alumil. Najveća inspiracija je bila sama kompanija Alumil  i proizvodni portfolio. Inovativnost proizvoda, kvalitet i estetika su nas inspirisali da stvorimo prostor koji ističe te vrijednosti i pruži iskustvo koje oslikava našu kompaniju kao jednu od vodećih u industriji. Salon predstavlja spoj moderne arhitekture koja kombinuje minimalizam i funkcionalnost u kome se mogu vidjeti višestruke mogućnosti aluminijumskih sistema i njihova arhitektonska primjena na različitim objektima.

Kako ste integrirali proizvode kompanije Alumil u dizajn izložbenog salona?

Kako bismo prikazali raznolikost i kvalitet Alumil proizvoda, odlučili smo se za fleksibilan pristup pri integraciji. Koristili smo Alumil sisteme za izradu prozora, vrata i fasadnih elemenata u samom salonu. Na taj način smo predstavilii njihove karakteristike i estetske mogućnosti u stvarnom okruženju i realnim dimenzijama.

Koje su ključne karakteristike Alumil izložbenog salona?

Izložbeni salon prostire se na više od 300 m². Ključne karakteristike izložbenog salona su transparentnost, interaktivnost i fleksibilnost. Salon je koncipiran na način da omogućava posjetiocima da istražuju proizvode, testiraju ih i dobiju sve potrebne informacije. Svi posjetioci izložbenog salona bite u mogućnosti da vide više od 30 novih, inovativnih i jedinstvenih sistemskih rješenja, koje odlikuju savršen kvalitet, vrhunske toplotne karakteristike, visoka zvučna izolacija i izuzetna trajnost. Naš stručni tim kompanije stoji na raspolaganju posjetiocima kako bi im pružio sveobuhvatne informacije o Alumil proizvodima i pružio im korisne savjete u vezi sa odabirom najboljeg rješenja za njihov projekat.

Novi trend u ekonomiji mogao bi se smatrati “zelenim trendom”. Kako ovaj novi trend utječe na potražnju za proizvodima vaše kompanije?

Kao kompanija koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih sistema, vjerujemo da ekonomski rast može i mora ići zajedno sa zdravim i sigurnim okolišem, stoga je važan dio naših ciljeva uvijek bio kombinovati naše dinamične aktivnosti sa ESG ulaganjem. Smatramo da održiva budućnost treba integrisati održive prakse kroz cijeli proizvodni proces i naš cilj je u potpunosti zadovoljiti potrebe naših kupaca i stvoriti proizvode vrhunskog kvaliteta s visokom dodanom vrijednošću. Zbog toga konstantno razvijamo i poboljšavamo njihovu kvalitetu.

Ostajemo fokusirani na našu misiju poboljšanja svakodnevnog života ljudi, razvijajući “zelene” arhitektonske aluminijumske sisteme vrhunskog kvaliteta i performansi koji su razvijeni u skladu sa održivim pristupom. Više od decenije razvijamo sisteme za pasivne kuće, temeljene na principima održivog razvoja i kružne ekonomije. Ove zahtjeve ispunjavamo nizom SUPREME sistema koji osiguravaju visoku energetsku efikasnost za naprednu toplotnu izolaciju. Za nas okoliš i njegova zaštita su uvijek na prvom mjestu.

Alumil aluminijumski sistemi, osim što su usklađeni sa standardima zelene gradnje, projektovani su na način da kroz konstruktivnu montažu zgrade, zajedno sa odgovarajućim staklenim elementima, omogućavaju maksimalnu funkcionalnost, uštedu energije za grijanje ili hlađenje, a samim tim i smanjenje emisija štetnih gasova.

Na tržištu regiona sve se više objekata projektuju po LEED i BREEAM standardima. Preduslov za ovakve projekte je da materijal ima EPD dokument. Ovom priilikom željela bih naglasiti da ALUMIL aluminijumski profili iz sistema zid-zavjesa, okretno-nagibnih sistema i kliznih sistema imaju EPD dokument, odnosno deklaraciju o ekološkim proizvodima koja ispituje svaku fazu životnog ciklusa proizvoda, od početka do kraja, kao i Cradle2Cradle sertifikat za održivost svojih proizvoda. Takođe, veoma je važno napomenuti da je 60% ALUMIL portfolia proizvedeno od recikliranog aluminijuma.

Poruka za čitaoce:

Pozivamo sve  arhitekte, izvođače i investitore da nas posjete u novootvorenom Alumil izložbenom salonu u Sarajevu na adresi Džemala Bijedića 279,Bulevar, Stup, kako bi zajedno odabrali aluminijumske sisteme koji bi odgovorili svim zahtjevima na njihovim projektima“.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.