Naslovnica Home Hladni krovovi smanjuju potrošnju energije

Hladni krovovi smanjuju potrošnju energije

Kako se ljeto sve više zagrijava, zagrijavaju se i gradovi sa njim. Ovo ne važi samo za vrele gradove poput Los Anđelesa nego i hladnije gradove poput Otave i Rejkjavika.

5

Neovisno o širini, urbane temperature obično su do nekoliko stepeni više od temperatura u bližim ruralnim dijelovima. „Otoci topline“ koji nastaju znače smanjen komfor, veći računi za klimatiziranje i gušći smog. Glavni krivac gore navedenog jeste vreli krov koji se peće na suncu. Rješenje? Rješenje ovoga jeste hlađenje tih krovova korištenjem reflektivnih površina, pa čak i u gradovima koji nekoliko mjeseci u godini bivaju prekriveni snijegom.

6

Studija pod nazivom „Energija i Zgrade“  koju su objavili istraživači sa Univerziteta Konkordia iz Montreala, potvrđuje ovu činjenicu, suprotno mišljenju da hladni krovovi neće funkcionisati u hladnijim klimama, a oni zapravo osiguravaju neto energiju i uštedu. Do sada se smatralo da korištenje hladnih krovova nije preporučljivo na komercijalnim zgradama u hladnim klimama zbog pretpostavke da bi računi za grijanje mogli biti veći od uštede na rashlađivanju. Gore navedeno istraživanje ipak je pokazalo da bilo koje poboljšanje na krovu koje podrazumijeva ograničavanje zagrijavanja krova tokom ljeta zapravo rezultira i smanjenju troškova za električnu energiju, kao i smanjenju sveukupnog uticaja zgrade na okolinu.

Hladni krovovi poboljšavaju komfor tokom ljetnih dana

Istraživači sa Konkordia Univerziteta koristili su softver za modeliranje da bi similurali potrošnju energije na nekoliko prototipova uredskih i stambenih zgrada unutar četri grada u SAD-u koji imaju hladniju klimu: Ankoridž, Milvauki, Montreal i Toronto. Ovo istraživanje pokazalo je kako hladni krovovi na simuliranim zgradama rezultiraju u povečanju uštede na energiji u svim gradovima. Hladni krov na novoj uredskoj zgradi srednje veličine u Montrealu uštedio bi 4 dolara na 100 metara kvadratnih, 10 dolara na 100 metara kvadratnih u Torontu i 14 dolara po metru kvadratnom u Ankoridžu. Istraživanje je također pokazalo kako hladni krovovi mogu smanjiti vrhunac elekrične potrošnje u poslovnim zgradama za pet wati po metru kvadratnom.  Studija je u principu pokazala kako hladni krovovi na komercijalnim zgradama pedstavljaju neto uštedu energije u svim klimama koje koriste klima uređaje za rashlađivanje tokom ljeta. U hladnijim klimama, postavljanjem hladnog krova, može se čak izbjeći postavljane električnih rashladnih sistema sveukupno. Čak i u neklimatiziranim zgradama, hladni krovovi poboljšavaju komfor tokom ljetnih dana. U ekstermnim slučajevima, ovi krovovi mogu čak i spasiti živote smanjivanjem rizika od toplotnog udara.

3

Hladni krovovi za hladnu planetu

Mnogi gradovi u toplijim klimama već sada hladne krovove uvode kao sastavnio dio izgradnje novih zgrada i kao sastavni dio zamjenjivanja krova na postojećim zgradama. Ova studija dokazuje da bi se ova pravila trebala primjenjivati i u hladnijim klimama. Istraživači sa Univerziteta Konkordia se nadaju da će hladni krovovi postati globalni standard. Istraživači ističu kako bi hladni krovovi na velikoj skali mogli smanjiti temperaturu zraka okolnih zgrada, smanjiti emisiju stakleničkih gasova te ublažiti efekat „Toplinskih otoka“. Jednostavno, postavite hladne krovove za hladnu planetu. Tim istraživača sa Univerziteta Konkordia, ove godine je učestvovao na 4.Internacionalnoj konferenciji o protumjerama na urbane toplinske otoke koja se održavala u Singapuru između 30.maja i 1.juna. 2016. Na ovoj konferenciji, preko 300 naučnika, praktičara i političara skupili su se da raspravljaju o tehnologijama za smanjivanje toplinskih otoka. Na samom vrhu liste tih novih tehnologije i načina smanjivanje toplinskih otoka, bilo je postavljanje hladnih krovova na sve zgrade koje koriste klima uređaje.

2

Hladni krovovi 1,2,3,4

  1. Hladni krovovi omogućavaju vlasnicima zgrada, arhitektima, građevinskim inžinjerima i konsultantima za energiju te političarima da optimiziraju energetsku i okolišnu performansu jedne zgrade ili urbanog okoliša, ovisno o upotrebi, dizajnu, okolini i okolnoj klimi.

  2. Hladni krov smanjuje zagrijavanje, što rezultira hladnijim krovnim površinama pod direktnim suncem. Ovo se dešava zbog materijala koji se koriste, a koji reflektuju solarnu radijaciju i otpuštaju upijenu toplotu.

  3. Materijal hladnog pokrovljavanje karakteriše se kao proizvod više solarne reflekcije u odnosu na konvencionalne materijale za krov iste boje i visokih vrijednosti infracrvene emisije.

  4. Proizvodi za hladno pokrovljavanje mogu se postaviti na sve vrste krovova uključujući i krovove na rezidencijalnim zgrada, industrijskim strukturama, komercijalnim zgradama, bolnicama i uredima.

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime