spot_img

Katarina Hrupački Nikšić: Najvažnije je pratiti potrebe i zahtjeve tržišta

Širiti svoju ponudu, poštivati rokove i učiti od svojih klijenata i tad nema razloga za neuspjeh!

Katarina Hrupački Nikšić, specijalist uređenje enterijera i eksterijera

Katarina Hrupački Nikšić rođena je 70-tih godina prošlog stoljeća, po struci ekonomist, no ljubav prema dizajnu enterijera vodila je u smjeru dizajna, te je shodno tomu završila Istituto Europeo di Design u Milanu, smjer 3D Artist – specijalist uređenja enterijera i eksterijera.

Za početak recite nam ko je Katarina?

Katarina je ambiciozna mlada žena, koja vjeruje da nas posao koji smo prvobitno odabrali ne određuje no svakako nam može biti odskočna daska za dalje, da spoznamo sami sebi i u što trebamo ulagati ili ponekad se prekvalificirati; no prije svega sam majka i supruga koja inspiraciju i snagu za ponekad cijelo noćni rad crpi iz snage i ljubavi koju osjeća prema svojoj obitelji.

Otkud ljubav prema uređenju enterijera i eksterijera?

Kada me pitaju zašto sam se odlučila za promjenu zanimanja… jasno odgovorim: “Nisam ga promijenila samo ga jedno vrijeme nisam obavljala; a danas sa pravom mogu reći… Meni dizajn nije samo posao ono mi pruža zadovoljstvo, a zadovoljan čovjek je sretan čovjek koji iz sebe izvlači najbolje, a najbolje proizlazi iz mojih projekata.” Stilist uređenja unutarnjeg prostora je stručnjak koji svojim klijentima tijekom realizacije projekta uređenja unutarnjeg prostora ima za zadatak prilagoditi prostor željenim uvjetima klijenta u okviru zadanoga budgeta, bilo da je riječ o životnom ili poslovnom prostoru. Potrebno je biti otvoren prema novim idejama koje je neophodno objediniti u kvalitetan, organiziran oku ugodan vizualitet koji naposljetku određuje uspjeh projekta. Neprijeporna je prednost umijeće suradnje s ljudima, što podrazumijeva komunikativnost no važnije je slušati želje klijenta te uz estetsku projekciju prostora kreativne ideje sprovesti u stvarnost.

Kako je krenula vaša priča?

Moja priča krenula je kako mi se čini još u ranom djetinjstvu, iako sam toga tek sada svjesna. Potječem iz obitelji gdje se o dizajnu i umjetnosti gotovo svakodnevno govorilo.. no dolaskom u Zagreb, obilaskom raznih sajmova i evenata moja ljubav prema dizajnu je rasla. Prvobitno počnete uređivati svoj pa i stanove svojih prijatelja i poznanika, poslovne prostore i zatim se odlučite za prekvalifikaciju. Moram napomenuti da put nije lagan, često imam priliku danas razgovarati sa mladim kolegama koje traže svoje mjesto pod suncem želeći postati poznati dizajner. Talent u ovomposlu nije dovoljan, morate imati i vremena i novca a prvenstveno volje dok vaše poslovanje ne izraste u pouzdanu tvrtku. Komunikacija, odnos prema klijentima, pojašnjenja, razumijevanje… vjerujte da mi je pomoglo u odnosima prema klijentima kada se trebalo odlučiti između više dizajnera.

Na kojim projektima trenutno radite, a koji su u najavi?

Trenutno, obzirom na godišnje doba radim na više projekata paralelno, uglavnom su to urbane zgrade ili vile na moru. Neke su u izgradnji dok su neke već u fazi uređenja odnosno opremanja. Obzirom da je naš core business 3D vizualizacija uz Autocad preinake često se nađemo u situaciji izmjena u odnosu na prvobitni projekt po završetku 3D vizuala jer je klijent tad u mogućnosti u realnim okvirima uvidjeti što mu odgovara i prepoznaje li se u tom prostoru ili ne. No čak i kad se to dogodi svojim klijentima nudimo uslugu putem naših sestrinskih tvrtki provedbu ideja u djelo bez obzira radi li se o većim i manjim građevinskim zahvatima, izradi namještaja po mjeri, rasvjeti ili dekoraciji, pokrivamo sve. U budućnosti se planiramo okrenuti opremanju manjih smještajnih jedinica, hotelima budući da svakodnevno dobivamo upite od istih a imamo kapacitet opremiti ih i pratiti ih od početka do kraja. Sve više je kako privatnih tako i tvrtki koje se okreću 3D renderiranju kako bi svojim klijentima ili kupcima mogli predstaviti svoj budući projekt. Vaše zamisli u našem studiu pretvaramo u realistične.

Koji su stilovi trenutno aktuelni kada govorimo o enterijeru i eksterijeru?

Po pitanju uređenja interijera trenutno vam ne mogu izdvojiti niti jedan stil, aktualni su kombinirani stilovi, no ono na što utječu i na što su dizajneri interijera trenutno usmjereni su korištenje više teksture u dizajnu, slojevita rasvjeta koja nam pruža osjećaj ugode unutar prostora izdvojila bih kao broj 1., po pitanju upita klijenata, tonovi i boje koje nalazimo u prirodi tj. biofilni dizajn, dekoracija od kamena, spoj starog i novog, marmorin tehnike na zidovima no uglavnom neutralnih tonova. Generalno, bez obzira za koji stil se odlučili ili za kombinaciju npr. Bio-modernog, uzmite u obzir vašstil života i svoje estetske sklonosti. Uređenje eksterijera veže se za stil u kojem je objekt izgrađen te se on shodno tomu prilagođava. Izdvojila bih Hygge koncept uređenja eksterijera koji je nezamisliv bez biljki i zelenila koje nam pomaže prilikom osmišljavanja mirnog i opuštajućeg okruženja, naravno ovisno od toga gdje se nalazimo na kopnu ili mediteranu. Hygge eksterijerima dominira kamen i drvo uz blagu rasvjetu uz pomoć lampica te neizostavne ‘lounge garniture’. 

Šta vam je najvažnije u vašem poslu?

Najvažnije je pratiti potrebe i zahtjeve tržišta, širiti svoju ponudu, poštivati rokove i učiti od svojih lijenata i tad nema razloga za neuspjeh! 

Imate i svoj biro. Recite nam više.

Danas je neophodno baviti se ovim poslom a ne imati svoj poslovni kutak, mjesto na kojem možete primiti klijente, ugostiti ih a isto tako pojasniti im sve nedoumice. Nerijetko bez obzira na ljepotu ovog posla gotovo svi moji klijenti ulaze sa grčem kada kreću u uređenje ili gradnju. Tada je vrlo važno 

napraviti plan i program, pojasniti klijentu da za sve ima riješenje i da nema razloga za paniku. Više to nisu vremena naših roditelja kada su nam susjedi pomagali prilikom izgradnje ili kada nismo imali programe koji nam omogućavaju 3D vizualna riješenja… danas smo mnogo napredniji i uz dobru organizaciju sve ide po planu i u zadanim rokovima. 

Koji su najčešći izazovi/problemi s kojima se susrećete u poslu?

Najčešći problemi vs izazovi su oni na koje direktno ne možemo utjecati. Sve želje i izmjene su pozitivni izazovi s kojima se rado susrećemo no ukoliko su klijenti svjesni da određene izmjene i želje iziskuju dodatan budget tada nema problema.

Postoji li nešto što nismo rekli, a bitno je.

Tijekom bavljenja ovim poslom otvorila sam suradnju sa mnogim djelatnostima koje su usko povezane uređenjem interijera i eksterijera sa područja cijele regije. Tako sam došla na ideju otvoriti platformu/portal ‘Interior Design Zone’ za koji vjerujem da će biti najveća platforma u regiji, mjesto gdje ćete naći sve potrebno od građevinskih tvrtki, stolarima za izradu namještaja po mjeri, dekoracije, rasvjete, zidnih i podnih obloga kao i uslužnih djelatnosti. Uz dostupnost podataka, biti će tu mnoštvo korisnih informacija, novi trendovi i preporuke kao i portal za upite i savjete. Dizanje portala očekujte početkom 8mj.

Za kraj imate li poruku za naše čitatelje.

Poruka za čitatelje ‘odvažite se’ render pretvara vaše ideje i zamisli u stvarnost!

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE