spot_img

Minal house predstavlja idejni arhitektonski projekat za tipski prefabrikovani objekat

Objekat je jednostavne kvadratne forme sa jednovodnim krovom, staklenim šajbama i dimnjakom, koji se izdiže u obliku kubusa iznad kosine krova. Materijalizaciju fasade čini prirodni materijal, odnosno paljeno drvo, dok kontrast čini dimnjak fasadne dekorativne tehnike betona.

Projekat: Minal house

Vrsta: Tipski prefabrikovani objekat

Namjena: Vikend kuća

Spratnost: Prizemlje

Status: Idejni arhitektonski projekat

Arhitekta: Milica Jakovljević, m.a.u.

Neto površina: 55,40 m2

Projekat za: Oda homes d.o.o.

Godina: 2022.

Minal house predstavlja idejni arhitektonski projekat za tipski prefabrikovani objekat, predviđen kao prizemna vikend kuća, drvene konstrukcije. Uvijek je izazov raditi tipske objekte, jer kada imate ’’prazan papir’’ pred sobom, unaprijed morate da razmišljate o potrebama potencijalnih korisnika prostora. Prvenstveno morate da postavite zadatke ispred sebe, koji će vam biti smjernice prilikom projektovanja. U ovom slučaju, s obzirom na to da se radi o kategoriji vikend kuće, jasno je da je riječ o privremenom korišćenju, gdje je ključni faktor komfor prostora. U skladu sa tim i u dogovoru sa investitorima, objekat je predviđen za boravak dvije osobe u ugodnom enterijeru.

Osnovna ideja je bila da se prikaže jednostavnost minimalizma, kroz materijalizaciju i formu objekta, ali i funkciju i kompletan dizajn. Naime, objekat je jednostavne kvadratne forme sa jednovodnim krovom, staklenim šajbama i dimnjakom, koji se izdiže u obliku kubusa iznad kosine krova. Materijalizaciju fasade čini prirodni materijal, odnosno paljeno drvo, dok kontrast čini dimnjak fasadne dekorativne tehnike betona.

Kada posmatramo osnovu prizemlja sa funkcionalnom dipozicijom namještaja, objekat je jasno podijeljen na dvije zone – dnevnu i noćnu. Ulaz u objekat pozicioniran je na sredini bočne fasade, gdje se direktno ulazi u dnevnu zonu objekta.

Dnevnu zonu zapravo čini open space koncept sa kuhinjom, trpezarijom i dnevnim boravkom. Ugodan enterijer postignut je implementacijom prirodnih materijala – drvo i kamen, kako na zidnim tako i na podnim oblogama. Kompletan enterijer je u neutralnim zemljanim tonovima sa akcentom na fotelju, koja predstavlja dominantnu tačku dnevne zone. Posebanu toplinu prostoru daje kamin i pogled na prirodno okruženje, koje se pruža kroz staklene šajbe sa lijeve i desne strane dimnjaka. Iz ove zone se ulazu na natkrivenu terasu, čija se materijalizacija zidnih obloga nadovezuje na enterijer. Ideja je bila da kada boravite unutar dnevne zone, imate osjećaj da ste povezani sa prirodom, jer se spoljašnji dizajn nadovezuje na unutrašnji. Enterijer je oslobođen svih nepotrebnih elemnata sa akcentom na minimalizam. Jednostavnost kuhinje ogleda se upotrebom kamena i drveta, te bez visećih elemenata, kako bi se enterijeru dalo prostora da ’’diše’’. Trpezariju čini kuhinjsko ostrvo sa barskim stolicama, čija je orijentacija na dnevni boravak i prirodu. Strop prati kosinu krova, kako bi se i u enterijeru doživjela forma objekta.

Noćnu zonu čini spavaća soba sa garderoberom, čiji se dizajn nadovezuje na ostatak kuće. U ovom dijelu takođe imamo staklene šajbe, kroz koje se pruža pogled na okruženje. Garderober je walk-in sistem, u koji se ulazi iza kreveta. Parapetna pregrada između kreveta i garderobera ujedno predstavlja i prostor za postavljanje elektro instalacija, odnosno utičnica i prekidača.

Između dnevne i noćne zone smješten je sanitarni prostor i hodnik. Kupatilo je takođe u neutralnim zemljanim tonovima sa staklenom stjenkom unutar tuš kabine. Ventiliranje kupatila vrši se sistemom ventilacija, a ne prozorskim otvorom kako se ne bi narušio izgled fasade.

Sama namjena objekta, kao i zadatak da ovo bude kuća za boravak dvije osobe, nisam se ’’razmetala’’ sa kvadraturom, a željela sam postizanje komfora prostora, tako da je kompletna funkcija, zajedno sa terasom, zauzima ukupno 55,40m2 neto površine.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE